Kriisinhallintakeskus avaa haettavaksi syventäviä koulutuksia siviilikriisinhallinnan asiantuntijarekisterissä oleville. Koulutukset voivat olla Kriisinhallintakeskuksen tai jonkun luotetun yhteistyötahon järjestämiä.
Kriisinhallintakeskuksen itse järjestämät koulutukset voivat olla sellaisia, joille valitaan poikkeuksellisesti myös sellaisia kurssin teemaan liittyviä asiantuntijoita, jotka eivät ole asiantuntijarekisterissä – tämä hakijan tulee tarkistaa kurssikuvauksesta.
Syventävien koulutusten tarkoitus on syventää asiantuntijan osaamista jossain tietyssä teemassa, kuten
- turvasektorireformi
- konfliktianalyysi
- ihmisoikeudet
- mentorointi
- neuvonanto.
Syventävällä koulutuksella ei voi suunnata uraa uusille raiteille. Esimerkiksi jos henkilöä ei aikaisemman kokemuksen perusteella voida rekrytoida poliittisen neuvonantajan tehtävään, poliittisille neuvonantajille tarkoitettu syventävä kurssi ei pätevöitä tähän tehtävään.
Syventävien kurssien avulla voi kehittää osaamistaan kyseisessä teemassa ja siten parantaa suoriutumistaan operaatiossa, luoda kansainvälistä verkostoa vertaisten kanssa ja mahdollisesti parantaa suoriutumista rekrytointiprosessissa.
Syventävään koulutukseen hakeutujan tarkistuslista
Ennen kuin haet syventävälle kurssille, varmista seuraavat asiat:
- Tunnista oma koulutustarpeesi. Mieti mihin tehtävään operaatiossa voisit rekrytoitua ja missä osa-alueessa tarvitset perusteellisempaa osaamista. Kurssivalinnat tehdään samoilla perusteilla kuin ehdokasasettelu tehtäviin, joten täytä hakulomakkeesi huolellisesti ikään kuin olisit hakeutumassa itsellesi sopivaan tehtävään operaatiossa.
- Mieti tarkkaan, mille koulutukselle sinulla on todella tarvetta ja mille kurssille haluat hakeutua. Resurssit asiantuntijoittemme kouluttamiseen ovat rajalliset. Kriisinhallintakeskus ei lähetä samaa asiantuntijaa useille kursseille lyhyen ajan sisällä. Tavoite on, että asiantuntija rekrytoituu operaatioon syventävän koulutuksen jälkeen.
- Tarkista onko kurssi tarkoitettu vain siviilikriisinhallinnan asiantuntijarekisterissä oleville vai onko hakua poikkeuksellisesti laajennettu. Asiantuntijarekisterissä ovat ne henkilöt, jotka ovat työskennelleet Kriisinhallintakeskuksen lähettämänä operaatiossa tai sihteeristössä ja/tai ovat suorittaneet siviilikriisinhallinnan peruskoulutuksen (kuten EUCCC, BCCCM, IPOC, ASTU).
- Syventävillä kursseilla ei enää käsitellä kurssin teeman perusteita, joten ne edellyttävät yleensä aikaisempaa kokemusta siviilikriisinhallinnasta sekä usein myös perusosaamista kurssin teemasta. Jos jollekin kurssille otetaan poikkeuksellisesti sellaisia henkilöitä, joilla ei vielä ole tätä kokemusta, se mainitaan erikseen hakukuulutuksessa. Jos siis olet suorittanut peruskoulutuksen, mutta et ole vielä palvellut operaatiossa, hakeudu ensisijaisesti tehtävään, ei koulutukseen.
- Kurssit on yleensä suunnattu tarkkaan rajatulle kohdeyleisölle. Kohdeyleisöön kannattaa perehtyä tarkasti ennen koulutukseen hakeutumista. Myös kurssien vaativuus vaihtelee. Tarkista kurssikuvauksesta vastaako kyseinen kurssi juuri sinun tarpeisiisi.
- Tarkista oletko jo suorittanut vastaavan kurssin aikaisemmin. Joskus kurssien nimiä päivitetään, vaikka sisältö pysyy käytännössä samana.
- Jos koulutuksen järjestäjä on jokin yhteistyötaho (ei Kriisinhallintakeskus) ja työskentelet parhaillaan operaatiossa tai sihteeristössä, hakeudu koulutukseen oman linjaesihenkilösi ja operaation kautta. Kriisinhallintakeskus ei käsittele näitä hakemuksia. Jos koulutuksen järjestää Kriisinhallintakeskuksen, hakeudu koulutukseen hakukuulutuksen mukaisesti täyttämällä meidän hakulomake. Sinun tulee kuitenkin itse keskustella esihenkilön ja operaation kanssa osallistumisesta koulutukseen työajalla.
Kokonaisharkinta ratkaisee valinnoissa
Suurimmalle osalle syventävistä kursseista voimme asettaa ehdolle vain yhden henkilön, joten täytä hakemus huolellisesti. Valinta (tai ehdokasasettelu) perustuu kokonaisharkintaan, johon vaikuttaa mm.
- koulutuksen kohderyhmään kuuluminen
- arvio rekrytoitavuudesta tehtäviin
- Suomen sen hetkiset prioriteetit
- lähitulevaisuudessa avattavaksi tulevat tehtävät
- mistä koulutuksesta on kullekin hakijalle hyötyä
- kouluttautujan osaamisen lähtötaso ja koulutustarve.