Kriisinhallintakeskus julkaisee verkkosivullaan ne siviilikriisinhallintatehtävät, joihin Suomi pyrkii lähettämään asiantuntijoita. Nopean käsittelyajan vuoksi hakuilmoitusta saatetaan ministeriötason osallistumislinjausten perusteella tarkentaa hakuajan kuluessa. Siviilikriisinhallinnan tehtäviin kauttamme hakeville olemme asettaneet operaation määräpäivää aikaisemman määräpäivän, koska sisäinen valintamenettelymme lausuntoineen vie noin viikon.
Tehtävien palkkaus perustuu sisäministeriön asetuksen mukaiseen vaativuusluokitukseen ja voidaan joissakin tapauksissa merkitä jo hakuilmoitukseen. Myös maksettavan olosuhdekorvauksen suuruus käy ilmi asetuksesta. Lisätietoa laista ja asetuksista.
Siviilikriisinhallintatehtäviin hakeutumiseen liittyvät seuraavat yleiset edellytykset
- Siviilikriisinhallinnan peruskurssin tai vastaavan kurssin suorittaminen, ellei hakijalla ole aiempaa siviilikriisinhallinnan kokemusta. Vaatimus ei koske sihteeristötehtäviä.
- Edellisen Kriisinhallintakeskuksen kautta tehdyn sekondeerauksen päättymisestä on määräpäivänä vähintään 18 kuukautta aikaa.
- Hakija ei ole Kriisinhallintakeskuksen kautta ehdolla tai sekondeerattuna toiseen tehtävään, joka päättyy myöhemmin kuin haettavana oleva tehtävä alkaisi.
Lisäksi hakijat, jotka hakevat edelliseen siviilikriisinhallintatehtäväänsä nähden matalampaa tai samantasoista tehtävää, ovat soveltuvista hakijoista viimesijaisia ehdokasasettelussa. Haetun ja entisen tehtävän tasoa verrataan viime kädessä vaativuusluokituksen perusteella.
Huolellisesti kaikin osin täytetty hakemus on lähetettävä ohjeiden mukaan sähköpostitse viimeistään määräpäivänä. Hakemuksen toimittaminen hyvissä ajoin ennen määräajan päättymistä antaa Kriisinhallintakeskukselle mahdollisuuden pyytää hakijalta tarvittaessa korjauksia tai täydennyksiä hakemuksessa havaittuihin puutteisiin. Todistuksia ei tule lähettää hakemuksen yhteydessä, mutta hakijan on valmistauduttava toimittamaan kopiot niistä erikseen pyydettäessä. Kriisinhallintakeskus ei palauta hakemuksia tai niiden liitteitä.
Mikäli haluat sähköpostiisi tiedon uusista avoimista tehtävistä, tilaa Kriisinhallintakeskuksen tiedotteet liittymällä postituslistalle (Avoimet tehtävät).
Lisätietoa eri siviilikriisinhallinnan alan toimijoiden avoinna olevista tehtävistä voi etsiä esimerkiksi EU:n tai Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) sivuilta.
Ohjeita poliiseille
Poliisihallituksen päätöksen POL-2016-7755 mukaisesti siviilikriisinhallintatehtäviin hakeutuvat poliisimiehet voivat jo tehtäviin hakeutumisvaiheessa käyttää hakemuksissaan kotimaan vakituisen virkansa mukaisen palvelusarvonsa yläpuolella olevaa seuraavaa palvelusarvoa. Palvelusarvo otetaan käyttöön tehtäviin lähdettäessä. Poliisihallitus päättää erikseen korotuksista poliisin ylimpien virkojen osalta. Virkanimikkeiden käännösten osalta on käytettävä Poliisihallituksen vahvistamia englanninkielisiä käännöksiä.
Lisätietoa ja esimerkkejä korotuksista: Päätös: poliisimiesten palvelusarvot siviilikriisinhallinta- ja rauhanturvatehtävissä
Ohje YK:n EASP-hakulomakkeen täyttöön löytyy tästä.
Ehdotus avattavista siviilikriisinhallinnan tehtävistä
Kriisinhallintakeskus pyrkii tarjoamaan siviilikriisinhallinnan peruskoulutuksen käyneille asiantuntijoille tehtäviä mahdollisimman pian koulutuksen jälkeen. Vaikka päätös osallistumisesta kriisinhallintaan tehdään ulkoministeriössä, myös Kriisinhallintakeskus voi esittää tehtävien avaamista. Yksittäinen asiantuntija voi alla olevan lomakkeen kautta ilmaista kiinnostuksena hakeutua itselleen soveltuvaan tehtävään. Seuraavat vaatimukset tulee täyttää;
- Ehdottaja täyttää tehtävän ehdottomat koulutus- ja kokemusvaatimukset.
- Tehtävän hakuaikaa on jäljellä vähintään kaksi viikkoa.
Toistaiseksi vain EU:n ja Etyjin avoimia tehtäviä voi aktiivisesti ehdottaa haettaviksi. Kriisinhallintakeskus tarkistaa viran puolesta, onko tehtävä siviilikriisinhallinnan kansallisen strategian ja ulkoministeriön ajantasaisen määrällisen ja laadullisen linjauksen mukainen. Kaikki haettavaksi avatut tehtävät julkaistaan Kriisinhallintakeskuksen tiedotepalvelussa ja verkkosivulla ja kuka tahansa ehdottajan lisäksi voi niitä hakea.
Kriisinhallintakeskus pyrkii YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 mukaisesti lisäämään naisten osallistumista kriisinhallintatehtäviin ja kannustaa erityisesti naishakijoita ilmaisemaan kiinnostuksensa soveltuviin tehtäviin.