Internationella samarbetspartner

Krishanteringscentrets internationella samarbetspartner inom civil krishantering

Europeiska unionen

Den mest centrala aktören inom internationell civil krishantering ur finländskt perspektiv är Europeiska unionen. Finland stöder stärkandet av Europeiska unionen i form av säkerhetssamarbete och som en global aktör med hjälp av EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (Gusp) och EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GSFP). Finland deltar i civila krishanteringsoperationer som är underordnade Europeiska unionens gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GSFP). Experter kan dessutom sändas ut till Europeiska unionens specialrepresentanters byråer och sekretariat. Verksamheten sträcker sig från observations- och utbildningsuppdrag till vikariat för olika myndighetsfunktioner, såsom uppdrag inom polisen eller rättsväsendet.
Europeiska unionens civila krishanteringsoperationer

Förenta nationerna (FN)

FN har genomfört fredsbevarande operationer sedan 1948. I de flesta av FN:s fredsbevarande operationer ingår civil krishantering och flera av FN:s program och specialorganisationer verkställer projekt inom civil krishantering. Inom den övergripande krishanteringsstrategin understryks betydelsen av att stärka FN:s övergripande approach. Finland deltar FN-operationer med civil och militär personal genom att stödja utvecklingen av FN:s krishanteringsstrukturer, innefattande förbättrad polis- och rättstatskapacitet.
FN:s fredsbevarande operationer

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE)

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) är en av världens största regionala säkerhetsorganisationer. I organisationens operationer ute på fältet ingår utöver konfliktförebyggande främjande av rättsstatsprincipen, demokrati och mänskliga rättigheter samt stöd för minoriteters ställning. Beslut om nominering för OSSE-uppdrag fattas från fall till fall i enlighet med rådande politiska och kvantitativa riktlinjer.
OSSE-operationer

Europarådet

Europarådet är den äldsta organisationen för samarbete och mänskliga rättigheter i Europa. Europarådets grundläggande uppgift är att stärka mänskliga rättigheter och säkerheten i Europa genom att främja demokrati och rättstatsverksamhet i Europa. Europarådet samordnar sin verksamhet ute på fältet med andra organisationer, såsom OSSE. Med tanke på civil krishantering är Europarådet en producent av standarder och innehåll för krishanteringsverksamheten snarare än en operativ aktör.

Nordatlantiska fördragsunionen (Nato)

Utgående från fredspartnerskapet samarbetar Finland med Nordatlantiska fördragsunionen (Nato). I den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen fastställs att Finland deltar aktivt i utvecklingen av partnerskaps- och samarbetsprogram som är öppna för Natos partnerländer. Finland stöder Natos arbete med att främja stabilitet och förnya försvarssektorn i Natos samarbetsländer och deltar fortsättningsvis i Natos civila verksamhet och räddningstjänstverksamhet.
Natos krishanteringsoperationer

Accessibility