Genom att erbjuda utbildning inom civil krishantering strävar man efter att säkerställa att de experter som sänds ut på operationer klarar av att arbeta effektivt och säkert i sin nya arbetsmiljö. I operationer arbetar experterna för en internationell organisation, där arbetskulturen, verksamhetssätten, kommandokedjan och befogenheterna skiljer sig från det som experterna i regel är vana vid.
Uppgiftsbeskrivningarna kräver ofta flexibilitet och en förmåga att anpassa sig till en ny roll. Personens gedigna erfarenhet och kunnande ska plötsligt utnyttjas på nya sätt. En expert som är van vid att ha en verkställande roll kan exempelvis bli tvungen att via en tolk ge råd till de lokala myndigheterna och i denna rådgivning utnyttja internationell lagstiftning som referensram i stället för nationell lagstiftning. Därtill gäller det att i en operation inom civil krishantering beakta olika säkerhetsfrågor som är aktuella i verksamhetsområdet i fråga.
CMC Finland deltar i projekt som bevisligen främjar de internationella organisationernas och de finländska experternas förmåga att främja civil krishantering. För närvarande medverkar CMC Finland i EUPCST-projektet. Medlemmarna i konsoritet ordnar inom ramen för projektet kurser för experter som är intresserade av krishanteringsuppdrag. Information om dessa kurser ges på CMC Finlands webbplats och via meddelanden.
Kurser i civil krishantering
Grundkursen i civil krishantering ger en expert förutsättningar att arbeta i en operation, oavsett vilken yrkesbakgrund han eller hon har. De kunskaper och färdigheter som lärs ut under grundkursen behövs dessutom i alla typer av uppdrag inom civil krishantering. Kursen strävar efter att ge deltagarna en realistisk bild av det dagliga arbetet i samband med en civil krishanteringsoperation och att förbereda dem på utmaningar som de kan möta ute på fältet.
Utöver grundkurser ordnas också fördjupande kurser kring olika teman, såsom mänskliga rättigheter, mentorskap och rådgivning, projekthantering och övergripande krishantering. Dessa kurser är i regel avsedda för sådana personer som redan har gått en grundkurs i civil krishantering (eller motsvarande) och redan har arbetat i civila krishanteringsoperationer.
För experter som utses till civila krishanteringsuppdrag ordnas dessutom en introduktionsutbildning för den specifika operationen strax före avfärden till verksamhetsområdet. På så sätt säkerställs att övergången till de nya uppgifterna sker så smidigt som möjligt.
Alla som vill arbeta med civila krishanteringsuppdrag ska vara medvetna om de risker som är förknippade med fältuppdrag inom civil krishantering, och de ska ha sådana grundläggande kunskaper som behövs för hantering av dessa risker. Senast när en expert har utsetts för en operation som ska utföras i ett högriskområde ska han eller hon delta i en säkerhetskurs (Hostile Environment Awareness Training, HEAT). Krishanteringscentrets grundkurser har i regel innefattat en HEAT-kurs.