Toimintamme vuonna 2024
CMC Finland on suomalainen valtiollinen siviilikriisinhallinnan asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävä on edistää rauhaa, demokratiaa ja vahvaa oikeusvaltiota Suomen ja EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisten tavoitteiden mukaisesti.
Tältä sivulta löydät toimintamme keskeiset tunnusluvut vuodelta 2024 koskien lähettämiämme asiantuntijoita, taloutta, koulutusta, henkilöstö- ja operaatiotukea sekä julkaisuja, tapahtumia ja sidosryhmäyhteistyötä.
134 siviilikriisinhallinnan asiantuntijaa
(keskiarvo)
Kriisinhallintakeskuksen lähettämien siviilikriisinhallinnan asiantuntijoiden määrä vaihtelee jatkuvasti.
Eniten siviilikriisinhallinnan asiantuntijoita palveli EUAM Ukraine –operaatiossa ja EU:n ulkosuhdehallinnossa.
Siviilikriisinhallinnan asiantuntijat
44 vaalitarkkailijaa
Eniten vaalitarkkailijoita lähti Etyjin Azerbaidzanin vaalitarkkailumissioon.
Lyhytaikaisista vaalitarkkailijoista 76 % oli Etyjin missioissa.
CMC:n henkilöstö ja kulut
CMC:n kotimaan kuluilla katettiin henkilöstökulujen lisäksi mm. koulutustoiminnasta, tilavuokrista ja virkamatkoista aiheutuvia kustannuksia.
Asiantuntijakuluista noin 2 %:lla katettiin vaalitarkkailuun ja lopuilla siviilikriisinhallintatehtäviin liittyviä kuluja.
199 kurssisuoritusta
Vuoden 2024 peruskurssille haki 249 henkilöä ja heistä 9 % valittiin. Peruskurssin suorittaneista naisia oli 46 % ja miehiä 54 %.
CMC järjesti 9 omaa kurssia, minkä lisäksi se lähetti asiantuntijoita seitsemälle muiden järjestämälle syventävälle kurssille. Kaikkien kurssien osallistujista naisia oli 43 % ja miehiä 57 %.
81 haettavaksi avattua siviilikriisinhallintatehtävää
CMC asetti vähintään yhden ehdokkaan ehdolle yhteensä 72 tehtävään. Näistä tehtävistä 71 % valittiin Suomen asettama ehdokas. Vaikka tehtäviä avattiin vähemmän taloudellisten sopeutusten vuoksi, osuus joihin valittiin Suomen asettama ehdokas nousi vuoden 2023 56 %:sta.
Kaikista CMC:n kautta siviilikriisinhallintatehtäviin hakeneista asiantuntijoista 13 % tuli valituksi tehtäviin vuonna 2024.
14 vaalitarkkailumissioon
Vuonna 2024 CMC:n kautta vaalitarkkailutehtäviin hakeneista 11 % tuli valituksi tehtäviin.
Julkaisut, tapahtumat ja sidosryhmäyhteistyö
Julkaisut
- Getting the Most out of Civilian Crisis Management Secondments – Findings and Recommendations for Experts and their Home Agencies
- Rauhanrakentaja, sivustakatsoja vai osasyyllinen? EU:n siviilikriisinhallinta palestiinalaisalueilla
- Kriisinhallinnan vaikuttavuuden arviointi toimintana Suomessa
- Building states, building justice? Transitional justice in the context of civilian crisis management
Tutkimushankkeet
- Sisäisen turvallisuuden osaamisen parantaminen ilmastonmuutoksessa, STOPPI
- Peacebuilding and Local Knowledge Network (PLKN)
Kriisinhallintakeskuksen henkilöstö osallistui vuoden aikana 13 erilaisille yleisöille suunnattuun tapahtumaan, kuten Kriisinhallinta NYT -tapahtumaan, joissa keskusteltiin muun muassa siviilikriisinhallinnasta ja siihen liittyvistä teemoista sekä esiteltiiin CMC:n toimintaa yleisesti. Vuoden 2024 sidosryhmäyhteistyössä ja tapahtumissa korostuivat teemoina ilmastoturvallisuus ja kansalaisyhteiskunta.
Kriisinhallintakeskus toimeenpanee osaltaan Suomen kansallisia 1325 Naiset, rauha ja turvallisuus sekä 2250 Nuoret, rauha ja turvallisuus –toimintaohjelmia. 2250-toimintaohjelmaan liittyen olemme esimerkiksi kertoneet toiminnastamme opiskelijaryhmille ja aloitimme 2250-teemaisen viestintäkampanjan.