Civilkrishantering
Vad är civil krishantering
Med civil krishantering avses de internationella organisationernas (t.ex. EU, FN, Nato och OSSE) åtgärder som syftar till att stödja och förstärka samhällets centrala funktioner i partnerlandet till exempel genom att utbilda myndigheter eller övervaka verkställandet av fredsfördrag. Det här sker för att bygga upp fred och stabilitet, stödja konfliktförebyggande åtgärder, och bistå samhällen i att återuppbygga efter konflikter eller katastrofer. I krisområden kan man också tillfälligt sköta till exempel den lokala polisens, lokalförvaltningens eller någon annan myndighets uppgifter. Utöver operationerna tjänstgör CMC:s experter på civil krishantering även i internationella organisationernas sekretariat och delegationer.
Finland har aktivt deltagit i internationell civil krishantering sedan 1990-talet. I Finland ansvarar utrikesministeriet för den politiska styrningen av den civila krishanteringen samt beslutar i vilka operationer finländska experter ska delta. Inrikesministeriet ansvarar för upprätthållande, utveckling och samordning av den nationella beredskapen för civil krishantering. Krishanteringscentret, som är underställt inrikesministeriet, ansvarar för alla uppgifter med anknytning till nationell beredskap enligt lagen om civilpersoners deltagande i krishantering (1287/2004) och dess senare ändringar.
I dagsläget tjänstgör sammanlagt cirka 130 av Krishanteringscentrets experter åt gången i civila krishanteringsuppdrag inom till exempel EU, FN, Nato och OSSE. Experter inom civilkrishantering sänds bl.a. till uppgifter inom polisväsendet, rättsväsendet, gränssäkerheten, tullförvaltningen, brottspåföljdsområdet, internationell politik, mänskliga rättigheter och kommunikation i samband med internationella organisationers operationer samt till sekretariatsuppgifter.
Nedan presenteras de viktigaste internationella organisationerna i vars uppdrag CMC:s experter tjänstgör. Utöver dessa skickas finländska experter till exempel till civila uppgifter inom Nato, Europarådet och Internationella brottmålsdomstolen.
EU är den viktigaste aktören inom internationell civil krishantering för Finlands del. Finland deltar i civila krishanteringsoperationer som omfattas av Europeiska unionens gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GSFP). Utöver EU:s civil krishanteringsoperationer skickar CMC experter till EU:s särskilda representanternas kontor och sekretariat, såsom Europeiska utrikestjänsten.
Läs mer om EU:s operationer: Missions and Operations | EEAS (europa.eu)
FN har genomfört fredsbevarande operationer sedan 1948. I de flesta av FN:s fredsbevarande operationer ingår en civil krishanteringsdimension och många FN-program och specialorganisationer verkställer projekt som betraktas som civil krishantering. Finland deltar i FN-operationernas civila komponenter genom att särskilt stödja förstärkandet av partnerlandets polis- och rättsstatskapacitet. Vid sidan av operationerna kan finländska experter skickas till organisationer som är underställda FN.
Läs mer om FN:s operationer: United Nations Peacekeeping
OSSE är en av världens största regionala säkerhetsorganisationer. Vid sidan av att förebygga konflikter hör det till organisationens uppgifter på fältet att främja rättsstatsprincipen, demokratin och de mänskliga rättigheterna samt att stödja minoriteternas ställning. Utöver fältoperationerna skickar CMC experter på civil krishantering till OSSE:s sekretariat och regionala kontor.
Läs mer om OSSE:s operationer och regionala kontor: Where we are | OSCE
Var civil krishantering utförs
Finland deltar i civil krishantering genom att skicka experter till internationella organisationer såsom EU, FN, OSSE och Nato för observations-, rådgivnings- och utbildningsuppgifter samt till dessa organisationers sekretariat. Cirka 130 finländska experter tjänstgör kontinuerligt i internationella civil krishanteringsuppdrag. På kartan som uppdateras varje månad ser du var våra experter tjänstgör för närvarande.
Klicka på bilden för att göra den större.
Expertkarta på en list format (ladda ner filen till din dator om du vill lyssna på den med ett läsprogram)
Du hittar mer information om operationerna på den interaktiva kartan på första sidan.