Historia
Petersbergsuppgifterna
Krishanteringen – dvs. de så kallade Petersbergsuppgifterna – definierades för första gången inom Västeuropeiska unionen (WEU) 1992. Amsterdamfördraget (1999) gjorde dem till en del av EU:s utrikes- och säkerhetspolitik och EU:s krishantering började utvecklas inom ramen för säkerhets- och försvarspolitiken (ETPP). Vid Europeiska rådets möte i Santa Maria da Feira (2000) fastställdes preliminärt fyra prioriterade områden för civil krishantering: polisväsendet, rättsstatsutveckling och god förvaltningssed, reformering av säkerhetssektorn samt övervakningsuppdrag.
CMC Finland grundades 2007
Krishanteringscentret CMC Finland öppnades den 1 februari 2007. Under det första verksamhetsåret delades Krishanteringscentret in i två sektorer: utbildning och forskning. Rekryteringen till den civila krishanteringen överfördes från inrikesministeriet till CMC 2008. I och med överföringen bildades en ny personalenhet som också fick ansvar för den materiella och logistiska beredskapen i anslutning till experternas personalförvaltning.
Utvecklingen av EU:s civila krishantering
I och med Lissabonfördraget (2009) grundades Europeiska utrikestjänsten, och den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken ändrades till en gemensam säkerhets- och försvarspolitik (GSFP), inom ramen för vilken utvecklingen av den civila krishanteringen som ett utrikespolitiskt verktyg för EU och dess medlemsländer fick större betydelse. Även Finland presenterade sin första nationella strategi för civil krishantering 2009. EU:s globala strategi (2016) gav också ny fart åt den civila krishanteringen.
CMC flyttar till Helsingfors och börjar lyda under IM
CMC var verksamt inom Räddningsinstitutet i Kuopio fram till slutet av 2018. I början av 2019 överfördes CMC till inrikesministeriet som ett separat ämbetsverk. Under övergångsperioden 2019–2020 flyttades CMC-personalens verksamhetsställe till Helsingfors. Utbildningen sker fortfarande flexibelt på olika håll i Finland. Förutom inom ramen för GSFP har Finland deltagit och deltar också i FN:s, OSSE:s och NATO:s civil krishantering samt skickar experter till internationella organisationers sekretariatsuppgifter i anslutning till civil krishantering.
Utvecklingen av EU:s civil krishantering, inklusive Finland och CMC, har fortsatt i och med EU och kompaktavtalen (2019 och 2023). Den civila krishanteringens roll inom GSFP har också stärkts i EU:s strategiska kompass (2022). År 2023 hade det gått 20 år sedan Europeiska unionens (EU) första civila krishanteringsinsats: EU:s polisuppdrag (EUPM) i Bosnien och Hercegovina. Sedan 2003 har EU skickat experter till 24 civila uppdrag på tre kontinenter. I förhållande till folkmängden är Finland det största av EU:s medlemsländer när det gäller antalet utstationerade experter inom civil krishantering. CMC har utvecklats till en betydande nationell och internationell rekryterare och utbildare av experter inom branschen. Numera har centret en etablerad ställning i utbildningen av och stödtjänsterna för finländska aktörer inom civil krishantering samt i forskningen inom branschen.