Valobservation

Framsida / Våra experter utomlands / Valobservation

Vad är valobservation

Den internationella valobservationen förstärker den demokratiska utvecklingen i partnerlandet och fokuserar särskilt på att övervaka och stödja valarrangemangen. Observatörerna som sänts ut för att övervaka val ger utgående från de observationer som samlas in vid valet rekommendationer om hur valarrangemangen i fortsättningen borde förbättras för att de ska uppfylla de krav som ställs på fria val. Finland skickar årligen tiotals observatörer till valobservationsuppdrag organiserade av Europeiska unionen och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Krishanteringscentret skickar experter med  betydligt varierande bakgrund till valobservationsuppdragen. Den som ansöker om att bli valobservatör förutsätts vara intresserad av demokrati- och människorättighetsfrågor och känna till olika politiska system och olika valpraxis. Dessutom förutsätts lämplig språkkunskap samt tidigare erfarenhet av internationella uppgifter.

I Finland beslutar utrikesministeriet till vilka valobservationsuppdrag finländska valobservatörer ska skickas. Krishanteringscentret ställer upp finländska experter som kandidater till EU:s och OSSE:s (OSCE/ODIHR) valobservationsuppdrag utifrån dessa organisationernas urvalskriterier. Det slutgiltiga valet av kandidater till både kortvariga (1–2 veckor) och långvariga (1–3 månader) valobservationsuppdrag görs av respektive organisationer. I fråga om OSSE:s valobservationsuppdrag ansvarar Krishanteringscentret också financiellt för att sända ut experter. Nedan kan du läsa mer om OSSE:s och EU:s valobservationsuppdrag.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE)

Vid OSSE ansvarar ODIHR (The OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights) för valobservationsuppdrag. Uppdrag har ordnats sedan 1996. Syftet med ODIHR är att stödja medlemsländerna och det medborgarsamhället genom att främja demokrati, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter och tolerans. OSSE genomför endast valobservationer i sina medlemsländer.
 
Läs mer om ODIHR: OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights | OSCE
Läs mer om OSSE:s valobservation: Elections | OSCE

Europeiska unionen (EU)

Valobservation är en del av verktygslådan för EU:s utrikespolitik och EU har genomfört valobservationsuppdrag sedan 2000. EU kan skicka experter till valobservationsuppdrag i alla länder utom OSSE:s medlemsländer. OSSE ansvarar för valobservationen i EU-länderna.
 
Läs mer om EU:s valobservation: EU Election Observation Missions

Var civil valobservation utförs  

Finland deltar aktivt i den internationella valobservationsverksamheten genom att årligen skicka tiotals observatörer till EU:s och OSSE:s valobservationsuppdrag. På kartan nedan ser du var valobservatörer utsända av CMC har tjänstgjort under året.

Klicka på bilden för att göra den större.
Valobservationkarta på en list format (ladda ner filen till din dator om du vill lyssna på den med ett läsprogram)

Accessibility