Ansökningsförfarande

I Finland är det utrikesministeriet som beslutar om i vilka operationer inom civil krishantering som landet deltar. Krishanteringscentret CMC Finland rekryterar och skickar experter till de uppgifter som ledigförklaras genom ett nationellt ansökningsförfarande (sekundering). Ledigförklarade uppgifter publiceras på sidan för internationella arbetstillfällen på Krishanteringscentrets webbplats.

Den som söker till en expertuppgift bör ha den utbildning, kompetens och språkkunskap som den internationella uppgiften förutsätter. Krishanteringscentret ordnar en operationsspecifik introduktion för den som väljs som expert till uppgiften och utrustar experten för resan.

Allmänna förutsättningar för sökande till uppgifter inom civil krishantering

  • Avläggande av grundkursen i civil krishantering eller en motsvarande kurs, om den sökande inte har tidigare erfarenhet av civil krishantering. Kravet gäller inte sekretariatsuppgifter.
  • Minst 18 månader har förflutit på den utsatta dagen sedan den tidigare sekunderingen via Krishanteringscentret upphört.
  • Den sökande är inte kandidat eller sekunderad via Krishanteringscentret till någon annan uppgift som upphör efter att den uppgift som söks börjar.

Dessutom placeras de sökande som jämfört med sin tidigare uppgift inom civil krishantering ansöker om en uppgift på en lägre eller jämbördig nivå sist i kön bland lämpliga sökanden i nomineringarna. Nivåerna på den ansökta och tidigare uppgiften jämförs slutligen utifrån svårighetsklassificering.

Ytterligare information om lediga uppgifter hos aktörer inom civil krishantering finns bland annat på webbplatserna för EU eller Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Ansökningsförfarande

Krishanteringscentret eftersträvar att tillhandahålla uppgifter för de experter som deltagit i den grundläggande utbildningen inom civil krishantering så snart som möjligt efter utbildningen. Även om beslutet om deltagande i krishantering fattas vid utrikesministeriet kan även Krishanteringscentret föreslå ledigförklaring av uppgifter.

En expert kan uttrycka sitt intresse för att söka till en lämplig uppgift genom att fylla i formuläret nedan.

Obs! Experten ska uppfylla följande krav:

  • Den som framför förslaget ska fylla ovillkorliga krav på utbildning och erfarenhet för uppgiften.
  • Minst två veckor av tiden för ansökan till uppgiften kvarstår.

När du gör en egentlig ansökan till en ledig uppgift ska du fylla i den uppgiftsspecifika ansökan noggrant och skicka den enligt anvisningarna i ansökningsannonsen senast på den sista ansökningsdagen. Om ansökan lämnas i god tid innan tidsfristen löper ut kan Krishanteringscentret vid behov begära den sökande korrigera och komplettera de brister som konstaterats i ansökan.

Bifoga inga intyg till ansökan, men var emellertid beredd att lämna kopior på dessa på särskild begäran. Krishanteringscentret returnerar inga ansökningar eller deras bilagor.

På vår webbplats hittar du lediga internationella uppgifter.

Anvisningar för poliser

Enligt Polisstyrelsens beslut POL-2016-7755 kan de polismän som söker till uppgifter inom civil krishantering redan vid ansökan till uppgifter i sina ansökningar använda den tjänstgöringsgrad som ligger närmast ovan tjänstgöringsgraden enligt polismannens fasta tjänst i hemlandet. Tjänstgöringsgraden tas i bruk vid avfärden till uppgiften. Polisstyrelsen beslutar separat om befordringar avseende polisernas högsta grader. Vad gäller översättningar av titlar ska de engelskspråkiga översättningarna som Polisstyrelsen har bekräftat användas, pdf.

Ytterligare information och exempel på befordringar: Beslut: tjänstgöringsgrader för polismän i uppgifter inom civil krishantering och fredsbevarande, pdf.

Anvisning för ifyllning av FN:s EASP-formulär, pdf.

Förslag om civila krishanteringsuppgifter som ledigförklaras

I vissa fall kan även Krishanteringscentret föreslå att uppgifter ledigförklaras. För närvarande är det endast möjligt att aktivt föreslå att tjänster inom EU och OSSE ledigförklaras. Krishanteringscentret kontrollerar på tjänstens vägnar om uppgiften är förenlig med den nationella strategin för civil krishantering och utrikesministeriets aktuella kvantitativa och kvalitativa riktlinje. Alla uppgifter som ledigförklarats publiceras för allmän ansökan i Krishanteringscentrets informationstjänst och på centrets webbplats.

Krishanteringscentret strävar enligt FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 efter att öka kvinnors deltagande i uppgifter inom krishantering och uppmuntrar i synnerhet kvinnliga sökare att uttrycka sitt intresse för lämpliga uppgifter.

Accessibility