Hakumenettely

Suomessa päätöksen siitä, mihin kansainvälisiin siviilikriiisinhallinnan operaatioihin osallistutaan, tekee ulkoministeriö. Kriisinhallintakeskus CMC Finland rekrytoi ja lähettää asiantuntijat niihin tehtäviin, jotka avataan kansallisen hakumenettelyn kautta (sekondeeraus).  Avoimet tehtävät julkaistaan CMC:n Kansainväliset työpaikat -sivulla.

Asiantuntijatehtävään hakeutujalla tulee olla kansainvälisen tehtävän edellyttämä koulutus, osaaminen ja kielitaito. CMC järjestää tehtävään valitulle asiantuntijalle operaatiokohtaisen perehdytyksen ja varustaa hänet matkaan.

 

Kuva kertoo valintaprosessin etenemisen ja ja eri vaiheissa kuluvan ajan. Vaiheet ovat Avoimeksi ilmoitetun tehtävän hakeminen, Kriisinhallintakeskus ehdottaa henkilön valintaa SM:lle ja UM:lle, UM tai SM tekee valinnan Suomen ehdokkaasta, Operaatio tekee valinnan eri maiden asettamista ehdokkaista, Lähtö. Kokonaisuuden kesto kuudesta viikosta kuuteen kuukauteen.

 

Siviilikriisinhallintatehtäviin hakeutumisen yleiset edellytykset

Siviilikriisinhallinnan peruskurssin tai vastaavan kurssin suorittaminen katsotaan siviilikriisinhallinnan kenttätehtävään hakeutuvalle vahvaksi eduksi, ellei tämä ole aiemmin palvellut siviilikriisinhallintalain mukaisessa palvelussuhteessa siviilikriisinhallinnan kenttätehtävässä.

Lisätietoa eri siviilikriisinhallinnan alan toimijoiden avoinna olevista tehtävistä ja tehtäväkohtaisista vaatimuksista saat esimerkiksi EU:n tai Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) sivuilta.

Hakumenettely

Kriisinhallintakeskus pyrkii tarjoamaan siviilikriisinhallinnan peruskoulutuksen käyneille asiantuntijoille tehtäviä mahdollisimman pian koulutuksen jälkeen. Vaikka päätös osallistumisesta kriisinhallintaan tehdään ulkoministeriössä, myös Kriisinhallintakeskus voi esittää tehtävien avaamista.

Yksittäinen asiantuntija voi ilmaista kiinnostuksensa hakeutua itselleen soveltuvaan tehtävään alla olevalla lomakkeella.

Huom! Asiantuntijan tulee täyttää seuraavat vaatimukset:

  • Ehdottaja täyttää tehtävän ehdottomat koulutus- ja kokemusvaatimukset.
  • Tehtävän hakuaikaa on jäljellä vähintään kaksi viikkoa.

    Kun teet varsinaisen hakemuksen avoinna olevaan tehtävään, täytä tehtäväkohtainen hakemus huolella ja lähetä se hakuilmoituksen ohjeiden mukaan viimeistään määräpäivänä. Hakemuksen toimittaminen hyvissä ajoin ennen määräajan päättymistä antaa Kriisinhallintakeskukselle mahdollisuuden pyytää hakijalta tarvittaessa korjauksia tai täydennyksiä hakemuksessa havaittuihin puutteisiin.

    Älä liitä hakemukseen todistuksia, mutta valmistaudu kuitenkin toimittamaan kopiot niistä erikseen pyydettäessä. Kriisinhallintakeskus ei palauta hakemuksia tai niiden liitteitä.

    Kotisivultamme löydät avoimet kansainväliset tehtävät.

    Ohjeita poliiseille

    Poliisihallituksen päätöksen POL-2016-7755 mukaisesti siviilikriisinhallintatehtäviin hakeutuvat poliisimiehet voivat jo tehtäviin hakeutumisvaiheessa käyttää hakemuksissaan kotimaan vakituisen virkansa mukaisen palvelusarvonsa yläpuolella olevaa seuraavaa palvelusarvoa. Palvelusarvo otetaan käyttöön tehtäviin lähdettäessä. Poliisihallitus päättää erikseen korotuksista poliisin ylimpien virkojen osalta. Virkanimikkeiden käännösten osalta on käytettävä Poliisihallituksen vahvistamia englanninkielisiä käännöksiä, pdf.

    Lisätietoa ja esimerkkejä korotuksista: Päätös: poliisimiesten palvelusarvot siviilikriisinhallinta- ja rauhanturvatehtävissä, pdf

    Ohje YK:n EASP-hakulomakkeen täyttöön, pdf

    Ehdotus avattavista siviilikriisinhallinnan tehtävistä 

    Joissakin tapauksissa myös CMC voi esittää tehtävien avaamista. Toistaiseksi vain EU:n ja Etyjin avoimia tehtäviä voi aktiivisesti ehdottaa haettaviksi. Kriisinhallintakeskus tarkistaa viran puolesta, onko tehtävä siviilikriisinhallinnan kansallisen strategian ja ulkoministeriön ajantasaisen määrällisen ja laadullisen linjauksen mukainen. Kaikki haettavaksi avatut tehtävät julkaistaan kaikkien haettaviksi Kriisinhallintakeskuksen tiedotepalvelussa ja verkkosivulla.

    Kriisinhallintakeskus pyrkii YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 mukaisesti lisäämään naisten osallistumista kriisinhallintatehtäviin ja kannustaa erityisesti naishakijoita ilmaisemaan kiinnostuksensa soveltuviin tehtäviin.

    Accessibility