Mitä on vaalitarkkailu

Etusivu / Mitä on vaalitarkkailu

Vaalitarkkailutehtäviin lähetetään hyvin erilaisen taustan omaavia asiantuntijoita. Vaalitarkkailijaksi hakeutuvan henkilön edellytetään olevan kiinnostunut demokratia- ja ihmisoikeuskysymyksistä ja tuntevan erilaisia poliittisia järjestelmiä ja vaalikäytäntöjä. Hänellä tulee myös olla tarpeellinen kielitaito sekä aiempaa kokemusta kansainvälisistä tehtävistä. Kriisinhallintakeskus ottaa ehdokasvalinnoissaan huomioon sukupuolten välisen tasa-arvon, sekä pyrkii antamaan myös nuorille ja ensikertalaisille mahdollisuuden osallistua vaalitarkkailutoimintaan. Pääsääntöisesti sama tarkkailija lähetetään vain yhteen missioon vuodessa.

Koska vaalitarkkailu tapahtuu usein maissa, joissa tilanne ei ole vakaa ja vaalien alla saattaa esiintyä myös levottomuuksia, tulee hakijalla olla valmiudet selvitä ongelmallisistakin tilanteista. Tarkkailijan terveydentilan tulee myös olla hyvä, sillä vaalitarkkailumissioilla työskennellään tiukkojen aikataulujen mukaan usein vaikeissa olosuhteissa, ja työpäivät venyvät pitkiksi.

Vaalitarkkailutehtävän vastaanottavalta edellytetään myös joustavuutta. Tehtävien kesto vaihtelee 1-2 viikon mittaisesta lyhytaikaisesta vaalitarkkailusta 1-3 kuukauden mittaiseen pitkäaikaiseen vaalitarkkailuun. Vaalitarkkailijoilta voidaan myös edellyttää sitoutumista vaalien mahdollisen uusintakierroksen tarkkailuun. Tehtävään lähtö lopullisen päätöksen jälkeen saattaa tapahtua erittäin lyhyellä varoitusajalla. Tehtäviin haluavien on huomioitava, että heidän tulee kyetä irrottautumaan tarkkailutehtävään nopeasti koko tehtävän keston ajaksi.

Vaalitarkkailuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä elections@cmcfinland.fi. Lisätietoa hakeutumisesta EU:n ja Etyjin tehtäviin löytyy myös verkkosivuiltamme.

Accessibility