Kriisinhallintakeskus CMC Finland on Suomessa siviilikriisinhallinnan kokoava toimija. CMC vastaa kaikkien kansainvälisiin tehtäviin sekondeerattujen asiantuntijoiden rekrytoinnista ja koulutuksesta. CMC:ssä tehdään myös siviilikriisinhallinnan alan tutkimusta ja julkaisutoimintaa. CMC:n hankinta- ja logistiikkatiimi vastaa valmiudesta lähettää siviilikriisinhallinnan asiantuntijoita tarvittavilla operaatiokohtaisilla varusteilla varustettuina sekä räätälöidystä varusteiden ja välineiden hankinnasta.
Suomi siviilikriisinhallinnassa
CMC:n toiminnassa korostuu verkottuminen kotimaassa ja kansainvälisesti. Siviilikriisinhallinta on kansainvälisten järjestöjen puitteissa tehtävää toimintaa, jonka avulla pyritään vähentämään erilaisista kriiseistä kärsivien maiden epävakautta ja estämään sekasortoisten olojen leviämistä laajemmalle. Suomi on toiminut aktiivisesti kansainvälisessä siviilikriisinhallinnassa 1990-luvulta alkaen.
Vuosittain noin 120 suomalaista asiantuntijaa työskentelee EU:n, YK:n, Etyjin, Naton, Euroopan neuvoston tai muun kansainvälisen koalition siviilikriisinhallintatehtävissä. tarkkailu-, neuvonanto- ja koulutustehtäviin poliisitoimen, oikeushallinnon, rajaturvallisuuden, tullihallinnon, rikosseuraamusalan, kansainvälisen politiikan, ihmisoikeuksien ja viestinnän asiantuntijoita. Kriisialueilla voidaan myös väliaikaisesti hoitaa paikallisen poliisin, rajahallinnon, oikeuslaitoksen tai paikallishallinnon tehtäviä.
Siviilikriisinhallinta on osa sekä EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Siviilikriisinhallinta on maallemme keino olla aktiivisesti mukana EU:n ja muiden kansainvälisten organisaatioiden toiminnassa ja päätöksenteossa. Siviilikriisinhallinta edistää myös kansallista turvallisuutta. Suomalaisasiantuntijoiden työ maailmalla ehkäisee kansainvälisen rikollisuuden leviämistä, terrorismia ja hallitsematonta maahanmuuttoa.