”On ollut etuoikeus olla asiantuntijana operaatiossa juuri täällä Ukrainassa. Palaan aikanaan Suomeen monta kokemusta rikkaampana”, toteaa EUAM Ukraine -operaatiossa siviilikriisinhallinnan asiantuntijana palveleva Artsi Alanne blogissaan.
Sana ”Ukraina” tarkoittaa kirjaimellisesti ”rajamailla”, ja sitä maa myös on: idän ja lännen välissä kuin Suomi – joskin itä on täällä selkeästi ottanut vahvemman otteen. Historian saatossa rajanaapureilla – niin Itävalta-Unkarilla (ja sittemmin Unkarilla ja Tšekkoslovakialla), Puolalla, Romanialla kuin Venäjälläkin – on ollut alue- ja vaikutusvaatimuksia maahan.
Osana Neuvostoliittoa Ukraina kärsi ensin pakkokollektivisoinnin aiheuttaman nälänhädän ja sitten sodan natsi-Saksaa vastaan. Maan itsenäistyttyä vuonna 1991 se on tasapainoillut idän ja lännen, Venäjän ja Euroopan, oligarkkien ja demokratian välillä. Vuoden 2014 Maidanin vallankumouksessa Ukrainan kansa kuitenkin näytti, että se valitsee lännen, Euroopan ja demokratian.
EUAM Ukraine -neuvontaoperaatio perustettiin tukemaan Ukrainaa tällä tiellä. Operaation tehtävänä on tukea Ukrainan valtiollisia elimiä siviiliturvallisuusalan uudistamisessa. Sen tavoitteita ovat henkilöresurssien hallinnan, rikostutkinnan, yleisen järjestyksen ja lähipoliisitoiminta kehittäminen sekä eri turvallisuustoimijoiden välisen toimivallan rajojen määrittäminen. Tavoitteita tukevat poikkileikkaavat teemat: ihmisoikeudet ja tasa-arvo, korruptiontorjunta sekä hyvä hallintotapa. Operaation pääesikunta on Kiovassa, jonka lisäksi operaatiolla on neljä kenttätoimistoa sekä liikkuva yksikkö.
Operaation kokonaisvahvuus on noin 170 kansainvälistä (joista noin 75 % on lähetetty eri EU-maista) ja noin 170 paikallista työntekijää. Suomalaisia on operaation päällikön Antti Hartikaisen lisäksi 13, joista yhdeksän on CMC:n lähettämiä asiantuntijoita. Operaation suomalaisten asiantuntijoiden taustat kattavat varsin laajan kirjon: meitä on muun muassa sisäministeriöstä, Rajavartiolaitoksesta, Rikosseuraamuslaitoksesta, yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta, poliisilaitoksista sekä Keskusrikospoliisista.
Asiantuntijasta yksikön päälliköksi
Itselläni on meneillään kolmas ja viimeinen vuosi operaatiossa. Tällä hetkellä toimin operaation esikuntaan sijoittuvan projektiyksikön päällikkönä. Toimin ensimmäisen vuoden operaatiossa projektinhallinta-asiantuntijana, jonka jälkeen hain ja tulin valituksi yksikön päällikön tehtävään. Yksikkö hallinnoi operaation sisäisiä hankkeita ja tehtävämme on valvoa hankkeiden laatua sekä tukea projektipäälliköitä hankkeiden hallinnoinnissa.
EUAM Ukraine -operaatiossa on kahden vuoden aikana voitu toteuttaa 5,2 miljoonan euron budjetilla yhteensä 60 projektia. Nämä projektit tukevat operaation antamaa strategista neuvontaa ukrainalaisille lainvalvontaviranomaisille. Koulutuksia, seminaareja, kokouksia ja opintomatkoja järjestetään operaation projektien kautta, kuten myös pienimuotoisia laitteiden lahjoituksia. Korona-aikaan projektien kautta paikallisille lainvalvontaviranomaisille on hankittu suojavarusteita sekä etätyölaitteita. Esimerkkeinä onnistuneista ja merkittävistä projekteistä voi mainita henkilöstöjohtamisen tietojärjestelmän kehittämisen Ukrainan poliisille ja turvallisuuspalvelulle, sekä usean poliisin johto- ja tilannekeskuksen varustamisen.
Olen virkavapaalla sisäministeriöstä, jossa toimin EU-sisäasioiden rahastojen parissa, ja tehtävät operaatiossa menevät mukavasti limittäin sen kanssa, mitä Suomessa teen. Siviilikriisinhallintatehtäviin päädyin juuri sisäministeriötaustani takia. Sisäministeriö vastaa siviilikriisinhallinnan kansallisten valmiuksien ylläpidosta, ja sitä myötä sain aiheeseen kosketusta. Ministeriössä vietettyjen vuosien aikana sekä EU-asiat että sisäisen turvallisuuden aihepiiri ovat tulleet lähelle sydäntä. Tämä tausta sekä yleinen halu työskennellä kansainvälisessä työyhteisössä ja mielenkiintoisessa ympäristössä sai minut hakemaan Kriisinhallintakeskus CMC Finlandin järjestämälle siviilikriisinhallinnan peruskurssille vuonna 2017. Kurssin suoritettuani hain ja tulin valituksi EUAM-operaatioon, ja melkein tasan vuoden päästä kurssista saavuinkin jo Kiovaan.
Operaation merkittävyys motivoi
Operaatiossa työskenteleminen on ollut antoisa kokemus. Operaatio tekee merkittävää työtä Ukrainan uudistamisen tukemiseksi, ja on ollut mielekästä ja mielenkiintoista olla osallisena tässä prosessissa. Olen saanut myös arvokasta esimieskokemusta haastavassa monikansallisessa työympäristössä. Olen oppinut paljon kansainvälisiltä ja paikallisilta työkavereiltani, ja Suomeen palattuani voin varmasti soveltaa oppimaani myös tehtävissäni sisäministeriössä.
Olen päässyt myös osallistumaan erilaisiin, muun muassa Euroopan turvallisuus- ja puolustusopiston sekä Ruotsin Folke Bernadotteakademin järjestämiin koulutuksiin, jotka ovat liittyneet niin yhdenvertaisuuteen, esimiestyöhön, EU-hankintoihin kuin projektinhallintaankin. Oman tehtäväni ohessa olen toiminut yksikkömme yhdenvertaisuusyhdyshenkilönä (gender focal point) sekä operaation Suomen kansallisena yhdyshenkilönä. Tehtäväni operaatiossa ovat siis olleet erittäin monipuolisia ja kiinnostavia.
Operaatio auttaa osaltaan Ukrainaa ja ukrainalaisia pitkällä matkalla kohti Eurooppaa ja EU:ta. Vaikka yhden henkilön vaikutus on rajallinen, olen ylpeä siitä, että olen saanut olla osa tätä prosessia. Vuosien ministeriön työskentelyn jälkeen on tehnyt hyvää saada vaihtelua ja oppia samalla uudessa ympäristössä toimintatapoja, joita on mahdollista ehkä soveltaa myös taustavirassani. Olen myös viihtynyt äärimmäisen hyvin Kiovassa. Ukraina on ylipäätään ollut positiivinen yllätys, joskin korona-aikaan maahan tutustuminen on ollut rajoitettua. Kaiken kaikkiaan operaatiossa on ollut hyvä olla.
Voin siis varsin lämpimästi suositella kaikille siviilikriisinhallintatehtäviin ja erityisesti EUAM Ukraine -operaation hakeutumista!
Artsi Alanne on Kiovassa palveleva, CMC:n lähettämä siviilikriisinhallinta-asiantuntija European Union Advisory Mission (EUAM) Ukraine –operaatiossa. Komennuksen aikana virkavapaalla sisäministeriöstä.
Yksi kommentti artikkeliin ”Ukrainan siviiliturvallisuusalaa uudistamassa”