Ajankohtaista

Etusivu / Tietoa meistä / Ajankohtaista

Kriisinhallintaa yhteisvoimin

Kriisinhallintakeskus CMC Finland järjestää kansainvälisen siviilikriisinhallinnan peruskurssin 25.8. – 5.9. Onnistuneeseen kurssiin tarvitaan myös paljon yhteistyötä.

Siviilikriisinhallinnan peruskurssilla kansainvälisiin siviilikriisinhallinnan tehtäviin tahtovat asiantuntijat oppivat kriisinhallinnan viitekehyksen ja läpileikkaavien teemojen lisäksi muun muassa kenttätyössä käytettävien välineiden tehokasta käyttöä sekä toimintaa erilaisissa kulttuuri- ja toimintaympäristöissä. Peruskurssin suorittaminen on edellytys ehdokkaaksi asettamiselle siviilikriisinhallinnan tehtäviin, mikäli hakijalla ei ole aikaisempaa siviilikriisinhallinnan kokemusta.

Ryhmätöiden tekemistä syksyn 2019 peruskurssilla.

Yhteistyössä on voimaa

Siviilikriisinhallinnan peruskurssia ei toteuteta yksin, vaan tiiviissä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Muun muassa osa maastossa tapahtuvasta kenttäkoulutuksesta järjestetään yhdessä Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen FINCENTin kanssa. FINCENT järjestää osittain samaan aikaan sotilasasiantuntijakurssinsa (UNMEM). Näin siviilikriisinhallinnan kurssille osallistujat saavat kokea, millaista on työskennellä sotilaiden kanssa ja sotilaat taas saavat kokemusta siviilien kanssa työskentelystä kriisialueilla. Lisäksi Pelastusopiston koordinoima teknisen avun ja tuen ryhmä (TAST) harjoittelee yhdessä siviilikriisinhallinnan toimijoiden kanssa. Tämä on hyvä esimerkki suomalaisesta kokonaisvaltaisesta näkökulmasta kriisinhallintaan.

– On melko harvinaista, että samassa harjoituksessa on mukana siviili- ja sotilaallisen kriisinhallinnan sekä kansainvälisen pelastustoiminnan toimijoita, toteaa siviilikriisinhallinnan peruskurssin johtaja Kuisma Kinnunen.

Naisten osuus nousuun

Elokuun kurssille osallistuu poikkeuksellisen suuri määrä naisia, sillä molemmille kursseille, niin CMC:n kuin FINCENTinkin, osallistuvista noin puolet on naisasiantuntijoita. CMC pyrkii siihen, että lähetettävistä siviiliasiantuntijoista 40 % olisi naisia ja kursseille osallistuvien naisten määrä onkin ollut pidemmän aikaa ollut puolet osallistujien kokonaismäärästä. Sekä Suomen että kansainvälisten toimijoiden, kuten YK:n ja EU:n, tavoitteena on nostaa naisten määrää kriisinhallinnassa, niin sotilas- kuin siviilipuolellakin. Naisten osallistumisen on todettu edistävän rauhanprosesseja monella eri tavalla.

Lisää siviilikriisinhallinnan peruskurssista voit lukea CMC:n sivuilta.

Jätä kommentti

Accessibility