Ajankohtaista

Etusivu / Tietoa meistä / Ajankohtaista

Kriisinhallintakeskus koulutti uusia vaalitarkkalijoita

Vaalitarkkailukurssin käytännön harjoituksena valvottiin Bluelandin presidentinvaaleja.

Kriisinhallintakeskus järjesti joulukuussa lyhytaikaisten vaalitarkkailijoiden kurssin (Short Term Election Observer Course, STO). Kansainvälisen vaalitarkkailutoiminnan koordinointi siirtyi ulkoministeriöstä Kriisinhallintakeskukseen vuoden 2022 alussa. Muutoksen myötä Kriisinhallintakeskus pilotoi kurssin, jonka tarkoituksena on valmentaa suomalaisia asiantuntijoita vaalitarkkailutehtäviin.

Suomi osallistuu Euroopan unionin ja Etyjin toimeenpanemiin vaalitarkkailumissioihin, demokratian tukemisen ollessa yksi maamme ulkopoliittisista tavoitteista. Vuonna 2022 Suomi on lähettänyt tarkkailijoita muun muassa Kolumbiaan, Keniaan, Unkariin, Bosnia-Hertsegovinaan ja Kazakstaniin. Vaalitarkkailutehtäviin voi lähteä ns. lyhytaikaiseksi tai pitkäaikaiseksi vaalitarkkailijaksi. Pitkäaikaiset tarkkailijat ovat usein kokeneita asiantuntijoita, joilla on jo kokemusta useammasta lyhytaikaisesta tarkkailijan pestistä. Ensikertalaiset lähtevät pääasiassa lyhytaikaisiksi tarkkailijoiksi.

Kurssilla kouluttajana toiminut Hanna Vuokko on kokenut vaalitarkkailija, takana on yli kymmenen reissua maailmalle. Vuokon mukaan vaalitarkkailussa parasta on todistaa demokratian toteutumista käytännössä. ”Kentällä työskennellessä maailma avautuu aivan eri kanteilta” hän sanoo. Vuokko kiittelee kurssin osallistujien moninaisia taustoja. Nyt järjestetyllä kurssilla oli 20 osallistujaa, hyvin erilaisista ammattiryhmistä. Vaalitarkkailumissioilla tarvitaan erilaisia ihmisiä, sillä usein eri ammattien edustajat kiinnittävät huomiota erilaisiin asioihin.

Lähetystöneuvos Anu Korppi ulkoministeriöstä on ollut kiinnostunut vaalitarkkailutehtävistä jo vuosia. Kun haku CMC:n kurssille avautui, päätti hän lähettää paperit ja tulikin valituksi koulutukseen. ”On ollut tosi hyvä ja mielenkiintoinen kurssi, kouluttajat ovat kokeneita” Korppi sanoo. Vaalitarkkailussa tärkeintä on hänen mukaansa eettisyys, eli tarkkailijat tekevät työnsä huolella ja sitoutuneesti. Tällöin myös demokratian periaatteet tulevat valvotuksi.

Nordealla työskentelevä Josi Seilosella on kokemusta nuorisojärjestömaailmasta ja sitä kautta kiinnostusta myös kansainväliseen toimintaan. Vaalitarkkailukurssi on täyttänyt odotukset: ”On ollut todella tärkeä oppia, millaista vaalitarkkailijan työ käytännössä on. Kurssilla on hyvät materiaalit ja roolipeliharjoitukset täydentävät niitä” hän sanoo.

Korppi ja Seilonen ovat molemmat avoimia tuleville tehtäville ympäri maailmaa. Erityisesti kuitenkin latinalainen Amerikka kiinnostaa, jo kielitaidonkin takia. Vaalitarkkailutehtäviin hakeutuessa onkin etua, jos pystyy toimimaan myös muilla kielillä kuin englannilla, erityisesti ranskalla, espanjalla tai venäjällä.
Vaalitarkkailutehtävistä kiinnostuneiden kannattaa tutustua hakuprosesseihin verkkosivuillamme.

Jätä kommentti

Accessibility