CMC:n toimistolla vieraili 26.5.23 ryhmä rauhantyöstä kiinnostuneita nuoria osana rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanlähettiläskoulutusta, joka on suunnattu rauhasta ja kansalaisvaikuttamisesta kiinnostuneille 18-29-vuotiaille nuorille. CMC:n johtaja Kirsi Henriksson kertoi ryhmälle siviilikriisinhallinnasta, kriisinhallinnan kenttätyöstä ja kansainvälisistä urapoluista.
Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto hyväksyi vuonna 2015 päätöslauselman Nuoret, Rauha, ja Turvallisuus. Päätöslauselmassa tunnustetaan, että kestävän rauhan rakentamiseen tarvitaan nuorten osallistumista ja panosta. Suomi on ensimmäisenä maailmassa laatinut kansallisen toimintaohjelman Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman toteuttamiseksi. Myös CMC toteuttaa toimintaohjelmaa esimerkiksi tarjoamalla vierailuja ja luentoja opiskelijoille ja muille nuorille ja osallistumalla työuransa alussa olevien nuorten asiantuntijoiden mentorointiin.
Vaikka siviilikriisinhallintatehtäviin vaaditaan joidenkin vuosien työkokemusta ja aiempia soveltuvia opintoja, omaa osaamista voi kasvattaa ja rakentaa jo opiskeluaikana sekä työuran alussa.
Valmistuneille nuorille aikuisille Suomi tarjoaa mahdollisuuksia lähteä kansainvälisten järjestöjen nuorten asiantuntijoiden tehtäviin, kuten YK:n Junior Professional Officer -tehtäviin (JPO) tai YK-vapaaehtoistehtäviin (UNV). Myös muilla kansainvälisillä järjestöillä, esimerkiksi Natolla, Etyjillä, EU:lla ja Euroopan neuvostolla on nuorille asiantuntijoille suunnattuja harjoitteluohjelmia. EU:n siviilikriisinhallintaoperaatioista esimerkiksi EULEX Kosovo tarjoaa harjoittelumahdollisuuksia nuorille.
Myös CMC tarjoaa harjoittelupaikkoja korkeakouluopiskelijoille. Harjoittelu onkin aivan erinomainen väylä saada jalansijaa omalle alalle. Arvokasta harjoittelu- ja työkokemusta voi hankkia kotimaassa monenlaisissa tehtävissä esimerkiksi kansalaisjärjestöissä, kunnissa, yliopistoissa tai yksityisellä sektorilla.
Omaa osaamista voi rakentaa myös vapaaehtoistyössä kotimaassa. Vapaaehtoistyössä voi päästä kasvattamaan todella hyödyllistä, kansainvälisissä tehtävissä tarvittavaa osaamista kuten kansainvälisyystaitoja, projekti- tai taloushallinto-osaamista, sekä yhteistyö- ja johtamistaitoja. Myös kielitaitoa kannattaa kehittää ja pitää yllä aktiivisesti. Vaikka englannilla pärjääkin jo pitkälle, kansainvälisissä tehtävissä on kysyntää myös monien muiden kielten osaajille. Siviilikriisinhallintatehtävissä varsinkin ranskan kielen osaajista on kysyntää, sillä osa operaatioista on kokonaan ranskankielisiä. Vaalitarkkailuoperaatioissa puolestaan työskennellään englannin ja ranskan lisäksi myös espanjan ja portugalin kielellä. Myös muusta kielitaidosta, esimerkiksi venäjä ja arabia, on hyötyä.
Rauhan ja konfliktien osaamista voi kartuttaa myös erilaisilla nettikoulutuksilla. Esimerkiksi YK:lla on laajasti laadukkaita, maksuttomia verkkokoulutuksia vapaasti hyödynnettävissä.
Kannattaa toki seurata myös sosiaalisessa mediassa organisaatioita, joiden työ kiinnostaa, sillä harjoittelu- ja työtehtäviä voi bongailla some-kanavista.
Kansainvälisissä tehtävissä tarvitaan myös eri alojen teknistä ammattitaitoa. Esimerkiksi siviilikriisinhallintaoperaatioissa työskentelee muun muassa ammattilaisia erilaisissa hallinnon tukitehtävissä, terveydenhuollon parissa tai IT- ja logistiikkatehtävissä. Rauhanuraa suunnitteleville nuorille generalisteille suosittelemme pohtimaan, mikä olisi itselle sopivin erikoisala, jonka parissa erityisosaamista lähtee johdonmukaisesti kehittämään. CMC tukee esimerkiksi WISE ry:n Rauhan uralle -mentorointiohjelmaa. Myös esimerkiksi yliopistoilla, ammattiliitoilla ja muilla järjestöillä on omia mentorointiohjelmia, joihin kannattaa tutustua.
CMC suosittelee siviilikriisinhallinnasta ja rauhantyöstä kiinnostuneille nuorille, että vaikka et vielä täyttäisikään tehtävien vaatimuksia, kannattaa seurata avoimia työpaikkailmoituksia ja tarkastella, millaista osaamista tehtävissä tarvitaan. Tämä voi auttaa kirkastamaan tavoitteitasi kohti omaa urapolkua.