Ajankohtaista

Etusivu / Tietoa meistä / Ajankohtaista

Siviilikriisinhallintaa Ukrainassa

 

”Minulle tämä komennus on siviilikriisinhallinnan kontekstissa ensimmäinen ja ajatuksenani on jakaa kokemuksiani ”hiutaleen” ja siviilin näkökulmasta. Suuri osa Suomesta siviilikriisinhallintatehtäviin lähtevistä on poliiseja, rajavartijoita tai tullimiehiä. Näissä organisaatioissa siviilikriisinhallintatehtävät ovat enemmän tuttuja, useilla tehtäviin hakeutuvilla on jo ennestaan tehtävissä palvelleita kollegoita. Kuitenkin siviilikriisinhallintatehtäviin tarvitaan muidenkin alojen asiantuntijoita. Toisinaan operaatioissa on jopa ongelmaa löytää päteviä hakijoita erikoisempiin tehtäviin. Kuten EUAM Ukrainalla kävi haettaessa kyberasiantuntijaa.

Millaista duuni sitten täällä on? Yksi asia mikä tulee mieleen on, että yhtäältä tällaisessa asiantuntijatehtävässä jokainen joutuu pitkälti itse luomaan oman toimenkuvansa. Minun tehtävänimikkeeni on “Senior Adviser on Forensic Identification” ja käytännössä toimenkuvaani kuuluu mm. teknisen rikospaikkatutkinnan kenttäopas –projektin vetäminen.

Kaiken kaikkiaan työ siviilikriisinhallintaoperaatiossa vaatii joustavuutta ja sopeutumiskykyä. Hakukuulutuksessa oleva, operaation antama, tehtävän kuvaus ei välttämättä aina anna kovin kattavaa kuvaa siitä, millaisia erilaisia työtehtäviä sitä sitten päätyy lopulta tekemään. Mutta kun on avoimin mielin liikenteessä, sen voi nähdä positiivisena asiana.

Kiovasta ja Ukrainasta vielä lyhyesti. Hieno ja edullinen maa, tätä voi vilpittömästi suositella matkailijoillekin. Nähtävää riittää ja esim. 2 km taksimatka maksaa euron ja ravintolassa syöminen on edullista!”

EUAM Ukraina on 2014 alkanut EU:n neuvonanto-operaatio, jonka tehtävänä on Ukrainan turvallisuussektorin uudistamisessa avustaminen ja tukeminen. Käytännössä se tarkoittaa lainvalvontaviranomaisten toiminnan tukemista strategisen neuvonannon, koulutuksen ja taloudellisen tuen avulla.

Jätä kommentti

Accessibility