”Täällä aurinkoisessa Pohjois-Malissa, tarkemmin sanottuna Gaossa asumisessa on omat lievät haasteensa. Asumme operaation leirissä, ja alueen turvallisuustilanne on vaikea. Pyrimme lisäämään turvallisuutta ja viranomaisyhteistyötä alueella, mikä taas ei sovi erilaisten rikollisryhmien pirtaan, he kun mieluummin toimisivat riskittä. Gao on ollut Malin pohjoiseen suuntautuvan muuttoliikkeen keskus. Se sisältää sekä vapaaehtoisen, työn perässä tapahtuvan muuttoliikkeen, että orjatyövoiman ja prostituution.
Mutta haasteita siis riittää ilman rikollisiakin. Sähkö ja yhteydet ulkomaailmaan tulevat hyvinkin helposti mieleen. Välillä on sähkökatkoja, vaikken ole vielä nähnyt yhtään lumen sähkölinjoille kaatamaa puuta. Välillä saattaa myös wifi tökkiä, kun käyttäjiä on paljon. Myös puhelinlinjat ovat niin kireällä, että noin 70% puheluista ei koskaan mene perille, koska jompi kumpi on aina katveessa. Ja katvetta on riittävästi.
Luonto on suonut suomalaisille oman iloisen määränsä haasteita. Jos ei kesällä itikat syö, niin talvella pakkanen kuitenkin puree. Täällä Gaossa harva kuolee kylmään, vaikka sekin on varmaan mahdollista, koska nyt jo olemme kokeilleet +9 asteen yölämpötiloja. Aavikko lämpiää, mutta myös jäähtyy nopsaan. Missasimme tänne tullessamme juuri sadekauden ja olemme saaneet kaikessa rauhassa tottua lämpöön tällä kuumalla kaudella. Muutaman viikon sisään pitäisi alkaa todella kuuman kauden. Ilmastollinen fysiikka tämän takana jotenkin karkaa ulottumattomiini, kun en ymmärrä, miten aurinko yhtäkkiä alkaa paistaa kuumemmin ja sitten muutaman kuukauden päästä päättää hiukan viiletä. Mutta jos nauttii auringosta ja yli 50 asteen varjolämpötiloista, on Gao huhti-toukokuussa ehdoton matkakohde. Auringossa päästään tuolloin jo ihan sopivaan saunalämpöön, joten vain vihdan kun muistaa tuoda, niin kaikki on mainiosti.
Kieli on myös haaste. En osaa puhua bambaraa, hausaa, songhaita, tamashekia tai arabiaa ja toistaiseksi olen tavannut vain kaksi ruotsalaista, jotka ovat osanneet suomea edes auttavasti. Yhden burkinafasolaisen kollegan kanssa meillä on suomen kielen tunnit kesken, mutta hyvät huomenet tulee jo aivan mallikkaasti. Välillä joudun käyttämään melko kovaakin ääntä ja puhumaan E-RIT-TÄIN HI-TAAS-TI että ymmärtävät mitä haluan. On se turhauttavaa. Ihan periaatteesta en käytä vieraita kieliä, etten tee itseäni naurunalaiseksi jollain kielioppivirheellä.
Jos pitää leirioloista, viihtyy täällä varmasti. Tämä leiri, jossa asumme on ympärysmitaltaan kolmisen kilometriä, joten kuntoa voi pitää yllä juoksentelemalla. Sen lisäksi oman mökkirivistöni päässä on Venice Beachiltäkin tuttu ulkoilmapunttisali, jossa iltaisin kokoonnumme urheilemaan. Onneksi töissä menee pitkään ja pimeä tulee varhain, poliiseina kun teemme töitä joka päivä 8-18 ja aurinko laskee samoihin aikoihin.
Yhteenvetona voisin todeta, että mistä tahansa saa kehiteltyä ongelman itselleen. Olipa kyse kielestä, sukupuolesta, uskonnosta, mieltymyksistä, ulkonäöstä, koulutuksesta, kokemuksesta, liiallisesta itseluulosta tai huonosti nukutusta yöstä, voi mikä tahansa asia ärsyttää. Koska olemme kansainvälisessä työyhteisössä, on yhteisten arvojen tai toimintatapojen löytyminen välillä kiven alla.”
Yhdistyneiden kansakuntien rauhanturvaoperaatio MINUSMA perustettiin YK turvallisuusneuvoston päätöksellä vuonna 2013. Mandaattinsa mukaisesti se pyrkii vakauttamaan tilannetta Malissa. Suomi lähetti ensimmäiset 5 poliisiasiantuntijaa Maliin syksyllä 2016 osana presidentti Niinistön YK:n rauhanturvan yleiskokouksessa syksyllä 2015 antamaa lupausta siitä, että Suomi lisää poliisien osallistumista YK:n rauhanturvaoperaatioihin Afrikassa.