Ajankohtaista

Etusivu / Tietoa meistä / Ajankohtaista

Suomi siviilikriisinhallinnan suurvalta tulevaisuudessakin? Seminaari 13.6.

Tarkkailija tähyilemmässä kiikarit silmillä.
Siviilikriisinhallinnan toimintaympäristö on monitahoisessa muutoksessa. Vaikka viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet, että valtioiden väliset sodat eivät ole kadonneet, suurin osa konflikteista ei kuitenkaan noudata tätä perinteistä mallia. Muutos haastaa perinteisiä kriisinhallinnan tapoja.
Siviilikriisinhallinta on usein hauraan valtion tukemista sen rakenteita vahvistamalla, mutta miten toimimme tilanteessa, jossa valtion toiminta on osaltaan konfliktin syynä? Voiko oikeusvaltioperiaatteista tinkiä, esimerkiksi vakauden nimissä? Kuinka paljon siviilikriisinhallintaan voi liittää omia intressejä?
Tämän päivän monisyiset konfliktit vaativat myös siviilikriisinhallinnalta uudenlaista asiantuntijuutta. Esimerkiksi ilmasto- ja terveysturvallisuus linkittyvät siviilikriisinhallinnan perustaan inhimillisen turvallisuuden tukijana.
Myös kriisinhallinta ja rauhanrakennus liittyvät kentällä yhä selkeämmin toisiinsa ja rauhanvälitys voi nousta selvemmin yhdeksi siviilikriisinhallinnan osaamisalueeksi. Olemmeko kansallisesti valmiita vastaamaan asiantuntijuuden muutokseen? Entä vaativatko toimintaympäristön ja toiminnan luonteen muutokset myös uudenlaista ajattelua siviilikriisinhallinnan suunnittelun ja toteuttamisen osalta? Uskallammeko uudistaa rohkeasti myös omia kansallisia rakenteitamme?
Näihin ja lukuisiin muihin kysymyksiin pohditaan vastauksia Laajan turvallisuuden verkosto WISEn  ja Kriisinhallintakeskuksen perinteisessä seminaarissa 13.6. klo 13-16 Kansallismuseon auditoriossa.
Seminaari striimataan ja tallennetaan.
Ohjelma:
13.00 Seminaarin avaussanat
– Kirsi Henriksson, johtaja, CMC
13.15 Paneelikeskustelu Suomen siviilikriisinhallinnan sisällöstä
Minkälaista siviilikriisinhallintaa tarvitsemme jatkossa?
– Julia Evans, tutkimus- ja kehittämisasiantuntija, CMC
– Tyyne Karjalainen, tutkija, Ulkopoliittinen instituutti
– Aaro Suonio, rauhan ja kriisinhallinnan asiantuntija
– TBC
14.30 Kahvitauko
15.00 Paneelikeskustelu Suomen siviilikriisinhallinnan rakenteista
Miten teemme parasta mahdollista siviilikriisinhallintaa jatkossa?
– Kalle Kekomäki, neuvotteleva virkamies, kansainvälisten asioiden yksikkö, sisäministeriö
– Minna Laajava, yksikönpäällikkö, turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikkö, ulkoministeriö
– Anne Palm, toiminnanjohtaja, WISE
– Jyrki Ruohomäki, johtava asiantuntija, CMC
16.15 Seminaarin päätössanat
– Tarja Kantola, puheenjohtaja, WISE
16.30 Seminaarin päätös
Seminaariin ilmoittaudutaan osoitteeseen info@widersecurity.fi, otsikkoon maininta ”Siviilikriisinhallinta 2022”. Jos haluat osallistua etänä, kerro se ilmoittautumisen yhteydessä. Linkki live-streamiin lähetetään ennen tapahtumaa.

Jätä kommentti

Accessibility