Ajankohtaista

Etusivu / Tietoa meistä / Ajankohtaista

Tarkkailijan tehtävissä Itä-Ukrainassa

”Työskentelen Itä-Ukrainassa Etyjin tarkkailuoperaatiossa. Aloitin tarkkailijana Luhansk Monitoring Teamin (LMT) Forward Patrol Basessa, jonka vastuualue kattaa huomattavan osan Venäjän tukeman “Luhanskin kansantasavallan” (“LPR”) ja Ukrainan hallituksen kontrolloimia alueita jakavasta kontaktilinjasta ja jolla tulitoiminta on siksi yleistä. Vastuualueen luonteesta johtuen partiomme olivat päivittäin tekemisissä niin siviilien kuin “LPR”:n taistelijoiden kanssa. Työllistäviä ja toisaalta toimintaa hankaloittavia asioita olivat ja ovat lähes päivittäiset tulitaukorikkomukset, liikkumisvapauden rajoitukset sekä maastossa olevat miinat ja räjähtämättömät ammukset. Poliittisen ja konkreettisen turvallisuustilanteen seurauksena “kova” turvallisuus – tulitaukorikkomukset, raskaiden aseiden läsnäolon ja niiden aiheuttamien vahinkojen verifiointi – painottuu SMMU:n toiminnassa Human Dimension –ulottuvuuden kustannuksella. Konfliktin viime kuukausien kärjistymisen takia jouduin työssäni näkemään myös siviiliuhreja ja olin pariin otteeseen partionjohtajana kontaktilinjalla tilanteessa, jossa partioni välittömässä läheisyydessä ammuttiin. Kolmen kuukauden jälkeen siirryin Luhanskiin LMT:n “esikunnan” raportointiyksikköön, joka vastaa päivittäisistä ja viikkoraporteista sekä osallistuu analyyttisempien, temaattisten raporttien tuottamiseen.

Naisia SMMU:n tarkkailijoista on vain 16 prosenttia. Vaikka Ukrainassa hyvän tarkkailijan tärkeimpiä ominaisuuksia ovat asiantuntijuus ja kokeneisuus, on toiminnan vaikuttavuuden kannalta tärkeää, että operaation jäsenet muodostavat monipuolisen joukon ja että operaatio kokonaisuutena heijastaisi organisaation arvoja ja periaatteita. Koen, ettei sukupuolestani ole tähänastisissa tehtävissäni Ukrainassa ollut erityistä hyötyä tai haittaa. Vastuualueellamme turhautuneisuus vallitsevaan tilanteeseen on suurta paikallisen väestön keskuudessa ja Etyjiin suhtaudutaan kriittisesti. Olen kuitenkin havainnut, että saan usein lämpimän vastaanoton ja paikalliset toimijat ovat avoimia keskustelulle. Lisäksi tiedostan, että sukupuolestani olisi konkreettisempaa hyötyä jos tilanne operaatioalueella mahdollistaisi syvempien kontaktien luomisen ja esimerkiksi seksuaalisen väkivallan kaltaisten ilmiöiden taustoittamista.

Koulutukseltani olen VTM. Olen reserviläisenä palvellut kahdessa Nato-johtoisessa sotilasoperaatiossa. Tämän lisäksi olen työskennellyt tutkijana Puolustusvoimien, FINCENTin ja CMC:n projekteissa sekä kansalaisjärjestökentällä Latinalaisessa Amerikassa. Koen, että sotilas- ja tutkijataustan yhdistelmä on ollut erittäin hyödyllinen perusmonitorin tehtävissä. Myös C-kortti on ollut tarpeellinen, sillä kontaktilinjan itäpuolella kaikki Etyjin ajoneuvot ovat panssaroituja. Olisin viihtynyt kentällä kauemminkin, mutta sisäisen haun auettua hain raportointitehtäviin, jotka tarjoavat uuden, laajemman kulman operaatioalueeseen ja konfliktin dynamiikkaan.”

YK-päätöslauselma 1325 ”Naiset, rauha ja turvallisuus” on keskeinen osa suomalaista siviilikriisinhallintaa. Naisten osuus asiantuntijoistamme onkin keskimäärin 40% mikä on kaksinkertaisesti Euroopan unionin keskiarvoon verrattuna.

Naisten osuuden kasvattaminen auttaa mm. tukemaan konfliktialueiden naisten aktiivista osallistumista konfliktinehkäisyyn, rauhanprosesseihin ja kriisinhallintaan. Eri väestönosien edustavuuden parantaminen edesauttaa rauhanrakentamista.

ETYJin SMMU-tarkkailuoperaatio Ukrainassa perustettiin vuonna 2014. Suomi ja Kriisinhallintakeskus on lähettänyt operaatioon yhteensä 50 asiantuntijaa, joista 13 on ollut naisia.

Jätä kommentti

Accessibility