Rauhan aikaansaaminen Lähi-idässä on EU:n strateginen tavoite ja samalla yksi EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan prioriteeteista. EU:lla onkin monenlaista toimintaa niin Israelin kuin palestiinalaisalueiden kanssa. Myös siviilikriisinhallinnalla on paikkansa työkalupakissa, jolla EU alueella operoi.
Asiantuntijamme Johanna Malmelinin kirjoittama uusin working papers -sarjamme julkaisu tarkastelee kriittisesti, minkälainen rooli EU:n siviilikriisinhallintaoperaatio EUPOL COPPSilla (EU Coordinating Office for Palestinian Police Support) alueella on ja miten siviilikriisinhallinnan keskeiset periaatteet, kuten paikallinen omistajuus ja kontekstilähtöisyys toiminnassa näkyvät.
Julkaisun mukaan EU:n kriisinhallinnan käyttämät keinot Palestiinan valtiorakenteen vahvistamiseksi eivät toimi nykytilanteessa, jossa vahvistettavalta palestiinalaisvaltiolta puuttuvat valtion ominaisuudet. EU:n vahvempi rooli vaatisi sen omien vahvuuksien strategisempaa hyödyntämistä sekä poliittisempaa lähestymistapaa, jossa kansalaisyhteiskunta ja demokratian kehittyminen olisivat merkittävämmässä roolissa, myös teknisestä kriisinhallintatuesta päätettäessä.
EU:ta ja Israel-Palestiina-konfliktia käsitellään myös 30.5. klo 18 Tiedekulmassa CMC:n, Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan ja Lähi-idän tutkimuksen järjestämässä ”Israel-Palestiina-konfliktin suunta ja EU: Mitä seuraavaksi?” -paneelikeskustelussa. Tule paikalle kuulemaan asiantuntijoita ja keskustelemaan aiheesta heidän kanssaan.
Lisätietoja tapahtumasta: https://helsinginyliopisto.etapahtuma.fi/events/public-fi?id=68351