Ajankohtaista

Etusivu / Tietoa meistä / Ajankohtaista

Naisen paikka -blogi: Tasa-arvotyö tulee sopeuttaa ympäröivään yhteiskuntaan

Ryhmäkuvassa miehiä sekä naisia poliisin univormuissa ja perinteisissä nigeriläisissä vaatteissa. Kirjoittaja Meri Paunonen on kuvassa keskellä paikallisten kumppaneidensa ympäröimänä.
Meri Paunonen (neljäs oikealta) poliisityöpajan aloituksessa

Toimiessani EUCAP Sahel Nigerin kansalaisyhteiskuntaneuvonantajan tehtävässä olin mukana niin strategisessa työssä kuin turvallisuusviranomaisten ja paikallisväestön välisissä luottamuksenluontihankkeissa. Koen, että onnistuin edistämään tasa-arvoa kansainvälisen yhteisön vetämissä hankkeissa, mutta mikä tärkeintä – pääsin tukemaan myös yhteisöjen itsensä toteuttamia toimia.

EUCAP Sahel Nigerin tärkeitä onnistumisia olivat esimerkiksi sukupuolittunutta väkivaltaa ehkäisevät kampanjat, jotka kiersivät 25 eri kylässä sekä tyttöjen koulutuksen puolesta kampanjoiminen, jonka tuloksena vuoden 2022 alussa 250 uutta tyttöä aloitti koulun alueella. Toimijat tiedostivat, että koulutus on yksi parhaita tapoja inhimillisen turvallisuuden edistämiseen.  Hankkeen ensimmäisen vaiheen päättyessä tekemässämme kyselyssä parhaina onnistumisina pidettiin nimenomaan naisten oikeuksien edistämistä alueella.

Loppuvuodesta 2021 olin mukana Nigerin kansallisen sisäisen turvallisuuden strategiaa kehittävässä työryhmässä (strategia on vuosille 2022-2027). Olin alun perin työryhmän ainoa nainen, mutta aloitteestani naisten määrää lisättiin ja työryhmiin kutsuttiin ihmisoikeuksien- ja lastensuojelun asiantuntijoita sekä nuorten ja naisjuristien edustajia. Naisten määrä ei edelleenkään ollut suuri (n. 16%), mutta kuitenkin enemmän kuin aluksi. Lisäksi mielestäni oli ehdottoman tärkeää, että nigeriläiset naiset saivat puhua omasta puolestaan, ilman länsimaista filtteriä siinä välissä. Näiden asuntuntijoiden osallistumisen vuoksi strategiaan on nyt ensimmäistä kertaa kirjattu tavoitteiksi sukupuolittuneen väkivallan ehkäisy sekä haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten suojeleminen.

Työtä riittää – myös operaation sisällä

Tasa-arvonäkökulma oli työssäni tapetilla myös mission sisällä. Itse missioissa on vielä paljon tehtävää, sillä naisten oikeuksien edistäminen läpileikkaavana teemana on monella vielä hakusessa. Nigerin missiossa oli operatiivisella puolella vain muutama nainen ja tuntui, että kaikki naisten asemaa edistävät asiat tulivat meidän tehtäviksemme. Koin sen vaikeaksi, koska halusin toki edistää naisten oikeuksia ja koin todella tärkeäksi toimia sen puolesta, mutta samalla en halunnut tulla nähdyksi gender-asiantuntijana vain siksi, että olen nainen.

Tasa-arvo ei myöskään näyttäydy välttämättä samana kaikkialla. Työssämme meidän tulee noudattaa EU:n ja YK:n perusarvoja sekä meille asetettua toimintasuunnitelmaa, mutta näitä pitää myös osata sopeuttaa ympäröivään yhteiskuntaan ja siihen tapaan, jolla mahdollisesti juuri siinä ympäristössä viesti ymmärretään parhaiten. Esimerkiksi Nigerissä terrorismin ehkäisyssä naisten roolia korostetaan usein äidin roolina ja kuinka he ensinnäkin tietävät lähes kaiken mitä kylissä tapahtuu (eli heiltä saadun tiedustelutiedon merkitys), mutta myös kuinka äidit ovat saaneet houkuteltua lapsiaan luopumaan ääriryhmistä esimerkiksi radiossa välitettyjen viestien avulla.

Naisten omien aloitteiden tukeminen tehokkainta

Kaikki tasa-arvon edistämisen toimet eivät suinkaan olleet kansainvälisten vetämiä. Turvallisuusjoukkojen naiset Nigerissä loivat itse naisten verkoston, johon kuuluu niin poliiseja, santarmeja kuin kansalliskaartilaisia. Toiminnan ytimessä on naisten aseman parantaminen sekä naisten määrän lisääminen turvallisuusjoukoissa – myös korkeammissa virkatehtävissä.  Verkoston puheenjohtaja on aivan mahtava asiantunteva nuori komisario ja verkoston naiset todella dynaamisia.

Tällä hetkellä naisia on turvallisuusjoukoissa vain 4-8 %, määrään vaikuttavat pitkälti yhteiskunnalliset syyt. Perheet eivät uskalla kannustaa tyttöjä lähtemään uralle, jonka pelkäävät olevan vaarallinen ja stigmatisoiva yhteiskunnan silmissä. Verkosto järjestää siis infotilaisuuksia muun muassa lukioissa sekä yliopistoissa oikeustieteen opiskelijoille, jossa he pystyvät kertomaan omakohtaisesti kuinka ovat päätyneet alalle, miksi heidän roolinsa on tärkeä ja kannustamaan nuoria naisia hakeutumaan alalle. Vaikuttamistyötä tehdään myös eri radiokanavissa. Tuimme verkoston vaikuttamistyötä ja järjestimme heidän kanssaan erilaisia tilaisuuksia, sillä juuri naisten omien aloitteiden tukeminen on tärkeää ja on mielestäni paras tapa luoda muutosta.

Nuorisotyöpajan osallistujia

Muutoksen näkee mielestäni nuorissa ja nuorisojärjestöjen toiminnassa, siksi ajattelen että edistymistä kyllä tapahtuu, mutta pikkuhiljaa uusien sukupolvien myötä. Tein paljon yhteistyötä eri nuorisojärjestöjen kanssa ja heidän toiminnassaan oli ihan arkipäiväistä se, että osallistujista lähes puolet olivat tyttöjä ja nuoria naisia, myös järjestöjen johdossa. Tämä vaati sitä, että tytöille onnistuttiin luomaan turvallinen tila toimia, jolloin myös vanhemmat suostuvat lähettämään tyttäriänsä toimintaan mukaan.

Meri Paunonen

Kirjoittaja työskenteli EUCAP Sahel Niger -mission kansalaisyhteiskuntaneuvonantajan tehtävässä kahden ja puolen vuoden ajan.

Jätä kommentti

Accessibility