
Vuodesta 2007 alkaen Kriisinhallintakeskus on työllistänyt korkeakouluharjoittelijoita koulutus- sekä tutkimus- ja kehittämisyksiköissään. Monille heistä kansainvälisistä tehtävistä tai kriisinhallinnasta on tullut ura ja entisiä harjoittelijoitamme työskentelee nykyisin mm. Ulkopoliittisessa instituutissa, EU-edustustossa ja puolustusministeriössä. Tämän kevään harjoittelijat Roope Kouri ja Oskari Portaankorva ovat 100. ja 101. harjoittelijamme. Kouri on tiettävästi myös ensimmäinen, joka on siviilikriisinhallinnan uralla toisessa polvessa, sillä hänen isänsä on siviilikriisinhallinnan asiantuntija.
Kouri opiskelee Lapin yliopistossa hallintotieteitä ja Portaankorva kansainvälistä politiikkaa Tampereen yliopistossa. Kouri on kandivaiheen opiskelija, jolle harjoittelujakso CMC:llä on antanut paljon, sillä hänen tutkimustyönsä aiheena on kriisijohtaminen. Portaankorva taas on viimeistelemässä maisterin tutkintoaan, ja onkin saanut CMC:n työtehtävien kautta inspiraatiota muun muassa gradunsa aiheeseen sekä työllistymismahdollisuuksiin kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan alalla.
”Työtehtävien laajuus on yllättänyt. On päässyt tekemään enemmän mitä ”Koulutusyksikkö” nimenä ehkä kertoo. Meille harkkareille on annettu myös tosissaan vastuuta, mikä niin ikään yllätti positiivisesti. Parasta tässä hommassa on ehdottomasti huikeat ihmiset, joita tämä talo on täynnä. Kursseilla oli myös hienoa tavata ihmisiä, joiden taustat olivat hyvin erilaisia. Silti meitä kaikkia yhdisti kiinnostus siviilikriisinhallintaa kohtaan”, kertoo Kouri.
Portaankorva puolestaan sanoo, että CMC:llä on päässyt näkemään eturivin paikalta, kuinka kriisinhallintapolitiikkaa toteutetaan osana Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikkaa:
”Harjoittelussa inspiroivaa on ollut tutustua CMC:n enemmän operatiiviseen rooliin osana kriisinhallintapolitiikan ja -tavoitteiden ylläpitämistä ja kehittämistä. Tavoitteenani on rakentaa kansainvälinen työura, ja CMC:llä onkin päässyt oppimaan kansainvälisten instituutioiden, kuten EU:n, YK:n ja Etyjin toiminnasta ja rakenteista liittyen siviilikriisinhallintaan sekä työllistymismahdollisuuksista ulkomailla.”
Harjoittelijoiden työllistäminen tuo uusia ideoita työyhteisöön sekä on osa Kriisinhallintakeskuksen sitoutumista YK:n Nuoret, rauha ja turvallisuus -agendaan. CMC Finland on yksi harvoista kriisinhallinnan alalla harjoittelijamahdollisuuksia tarjoava työnantaja.
”Harjoittelijoiden panos on työyhteisöllemme arvokas ja toivomme sen olevan myös kannustin lähteä kriisinhallinnan uralle. Moni CMC:n harjoittelijana työskennellyt on päätynyt töihin meille tai muihin kriisinhallinnan parissa työskenteleviin organisaatioihin”, CMC:n johtava asiantuntija Kinga Dévényi kertoo.
Vuonna 2025 CMC:n harjoittelijaohjelma on tauolla taloudellisten sopeutusten vuoksi. Vastuullisena työnantajana CMC ei käytä palkattomia harjoittelijoita.