
European Union Monitoring Mission in Georgia -operaatio (EUMM) osallistuu vuosittain 16 Days of Activism against Gender-based Violence –kampanjaan, jonka nimi tänä vuonna oli “Sinä ja minä paremman maailman puolesta”. Kampanja toteutettiin 13–15-vuotiaiden georgialaisten nuorten kanssa, jotka asuvat Abhasian rajalinjan läheisyydessä.
Me Zugdidin kenttätoimistossa työskentelevät suomalaiset vierailimme kampanjan puitteissa seitsemässä eri koulussa, missä tapasimme paikallisia nuoria. Kouluvierailuilla esitettiin palkittu lyhytvideo ”Are you okay?”, joka toimi pohjustuksena kiusaamiseen ja sukupuoleen perustuvaan väkivaltaan (GBV) liittyvälle keskustelulle. Kannustimme oppilaita pohtimaan elokuvan teemoja ja liittämään ne heidän omaan jokapäiväiseen elämäänsä. Oppilaiden mielestä videon tarina oli koskettava sekä ajankohtainen myös heidän elämässään. Osa oppilaista mainitsivat tuntevansa ihmisiä, jotka olivat kokeneet kiusaamista esim. sosiaalisessa mediassa. Lisäksi oppilaat innostuivat käymään keskustelua sosiaalisen median vaikutuksesta mielenterveyteen ja totesivat, että on tärkeää olla ystävä tai joku, jolle voi puhua vaikeista asioista. Tässä huomaamme, ettei georgialaisten nuorten arki ongelmineen juurikaan eroa suomalaisessa koulumaailmassa käytävistä keskusteluista ja ilmiöistä.
Sukupuolittuneen väkivallan torjumisen kampanja osaksi opetussuunnitelmaa
Osa yllä mainitun kampanjan nuorista osallistui myös EUMM:n järjestämään piirustuskilpailuun, jonka aiheena oli sukupuolittunut väkivalta. Kilpailuteoksilla haluttiin välittää positiivinen ja voimaannuttava viesti muille nuorille, ympäri maailmaa. Valmiit teokset asetettiin näytteille Zugdidin kenttätoimistoon, jossa ne tullaan myöhemmin huutokauppamaan toimiston henkilöstölle. Viime vuonna vastaavanlainen huutokauppa tuotti useita satoja euroja. Huutokaupan tuotot tullaan lahjoittamaan paikalliselle Mercuri-järjestölle, joka ylläpitää ainoaa sukupuolittuneen väkivallan uhreille suunnattua turvakotia läntisen Georgian alueella.
EUMM on tukenut 16 Days of Activism –kampanjaa vuosien ajan ja vähitellen innostanut esimerkillään myös paikallisyhteisöjä osallistumaan aktiivisesti kyseiseen kampanjaan. Tämän työn ansiosta kampanjasta on tullut merkittävä osa siihen osallistuvien koulujen opetussuunnitelmaa ja aiempien vuosien tapaan oppilaat olivat hyvin halukkaita osallistumaan kampanjaan.

Zugdidissa työskentelevät suomalaiset EUMM-tarkkailijat osallistuivat helmikuussa 2025 nuorille suunnattuun työpajaan. Työpajan aiheena oli nuoret, rauha ja turvallisuus.
Vierailimme myös YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 76. vuosipäivänä, 10. joulukuuta, neljällä eri koululla lähellä Abhasiaa ja Georgiaa erottavaa rajalinjaa “Administrative Boundary Linea”. Ihmisoikeuksien päivän teemana oli tänä vuonna nuoria koskettava: “Meidän oikeutemme, meidän tulevaisuutemme, juuri nyt”. Vierailuilla nuorille esitettiin EUMM:n journalismin erityispalkinnolla palkittu dokumenttielokuva ”Never been asked, never are”. Elokuva kertoo nuorista, jotka syntyivät Abhasian ja Georgian konfliktin jälkeen 90-luvun alussa, ja joita kutsutaan usein jälkikonfliktin sukupolviksi. Vierailujen ja keskustelujen päämääränä oli inspiroida nuoria tunnistamaan ihmisoikeuksien merkitys ja muuttamaan asenteita mm. torjumalla negatiivisia stereotypioita eri ihmisissä. Elokuvan jälkeisissä keskusteluissa tuotiin esiin nuorten konfliktin seurauksiin liittyviä ongelmia, kuten liikkumisvapauden rajoituksia Abhasian ja Georgian välillä, ABL- rajalinjan olemassaolon vuoksi. Rajalinja esim. hankaloittaa Abhasiassa asuvien georgialaistaustaisten lasten ja nuorten osallitumista opetukseen tai opiskelua haluamallaan kielellä tai haluamassaan koulussa tai oppilaitoksessa.
Joni Tikkala, Yassine Yousfi, Anamaria Frunzete
Kirjoittajat työskentelevät Länsi-Georgiassa European Union Monitoring Mission -operaation Zugdidin kenttätoimistossa.
Tekstissä mainitun dokumenttielokuvan voi katsoa osoitteessa: https://www.youtube.com/watch?v=OnEfPKljM_Y