CMC Finland järjestää vaalitarkkailukoulutuksia, joiden tavoitteena on laajentaa osallistujien ymmärrystä muun muassa kansainvälisten vaalitarkkailutehtävien keskeisistä kokonaisuuksista, Suomen roolista osallisena vaalitarkkailuun ja missioiden haasteista. Kurssilla käydään läpi vaalitarkkailutehtäviä teoreettisesti, mutta vaalitarkkailijan roolia simuloidaan myös käytännön harjoittein, kuten äänestyspaikkaan sijoittuvien roolipelien avulla.
Myös YK:n päätöslauselmien 1325 Naiset, rauha ja turvallisuus sekä 2250 Nuoret, rauha ja turvallisuus mukaiset teemat huomioitiin koulutuksessa, ja ne toivat tuoreita näkökulmia keskusteluun vaalitarkkailusta ja sen merkityksestä.
Viimeiselle syyskuussa 2024 järjestetylle kurssille osallistui yhteensä 20 eri alojen ammattilaista, joita yhdisti kiinnostus vaalitarkkailua ja yleisemmin demokratiaa kohtaan. Haastattelimme heistä kahta ja pyysimme heitä kertomaan kokemuksistaan kurssista sekä vaaleista ja demokratiakysymyksistä.
Anna-Carin Öst ja Arttu Malkamäki
Anna-Carin Östillä on aiempaa vaalitarkkailukokemusta 1990-luvun alun Tansaniasta, jossa hän oli osallisena pidemmässä vaalitarkkailutehtävässä. Vaikka Öst oli tuohon aikaan kiinnostunut nimenomaan kansalaisuusasioista ja vaalitarkkailusta, elämä johdatti hänet muualle. Nyt hänellä on takanaan 27-vuotinen ura YK:ssa, jonka aikana hän on tehnyt töitä myös sellaisten ihmisten kanssa, joilla ei ole ollut mahdollisuutta osallistua vaaleihin. Oma työ ei mahdollistanut osallistumista vaalitarkkailijan tehtäviin, joten jäädessään varhaiseläkkeelle Östin mielenkiinto heräsi uudelleen, ja nyt hän haluaa palata takaisin demokratiatyön pariin.
”Olen vuosien mittaan katsonut sivusta vaalitarkkailijoita niissä maissa, joissa olen ollut töissä, mutta koska olen työskennellyt YK:lle, niin tietystikään en saanut mitenkään osallistua niihin. Olen myös puhunut suomalaisten vaalitarkkailijoiden kanssa, ja nyt halusinkin päästä kurssille ja haluan lähteä maailmalle taas”, Anna-Carin Öst naurahtaa.
Kiinnostus demokraattisia prosesseja ja laajemmin demokratian kehitystä kohtaan sai myös Aalto-yliopiston tietojenkäsittelytieteiden tutkijatohtori Arttu Malkamäen osallistumaan kurssille. Hän on ennen nykyistä tehtäväänsä opettanut ja tehnyt tutkimusta valtiotieteissä, ja kuvaileekin itseään laskennalliseksi valtiotieteilijäksi. Hänen nykyinen tutkimustyönsä liittyy tiiviisti vaaleihin ja demokratiatyöhön, joihin vaalitarkkailu liittyy olennaisena osana.
”Tämänhetkinen hanke, jota olen tutkinut jo pidemmän aikaa, liittyy mediaympäristön, vaalien aikana tapahtuvaan informaatiokampanjointiin ja poliittiseen polarisaatioon. Kaikki nämä totta kai kulminoituvat sitten vaalien aikana”, Malkamäki kertoo. Hän uskoo siihen, että vaalitarkkailutehtävät ovat yksi käytännön keinoista puolustaa demokratiaa.
”Tästä kurssista on hyvä aloittaa”, Malkamäki toteaa.
Kurssi antaa hyvät valmiudet lähteä vaalitarkkailumissiolle.
Kurssin aikana käytiin vaalitarkkailua läpi niin teoreettisesta kuin käytännönkin näkökulmasta, ja osallistujat kokivat molempien lähestymistapojen sisällyttämisen kurssille hyödyllisenä. Luentojen ja ryhmäkeskusteluiden lisäksi osallistujat pääsivät siis myös roolipelaamaan.
”Minulla on enemmän kiinnostusta lähteä vaalitarkkailutehtäviin, kun olen saanut enemmän tietoa, etenkin siitä, miten tämä alue on kehittynyt”, sanoo Öst, jonka edelliset kokemukset vaalitarkkailusta sijoittuvat 30 vuoden päähän.
”Minulla on nyt jo vahva käsitys tämän kolmen päivän jälkeen siitä, mitä teen, kun saavun paikalle vaalitarkkailumissioon, alkaen käytännön seikoista siihen, että osaan yhdistää omat havainnot tarkkailijaparin havaintoihin”, Malkamäki kuvailee.
Anna-Carin Öst kokee saaneensa elämässä osakseen paljon hyviä asioita, ja nyt hän haluaa auttaa muita ja laittaa hyvän kiertoon.
”Lähdin maailmalle suomalaisena JPO:na (Junior Professional Officer) ja Suomi on investoinut minuun myös koulutuksella, joten ehkä tämä on tapa antaa jotain takaisin – Suomelle, mutta myös maailmalle. Minulla on nyt aikaa. Minä voin tehdä jotain, ja jos se auttaa edes yhtä tai kahta henkilöä niin se on worth it!”
Öst ja Malkamäki ovat kumpikin suunnitelleet hakeutuvansa kurssin jälkeen vaalitarkkailumissioon. Vaikka kurssi ei olekaan edellytys missioon pääsylle, voidaan se hakuvaiheessa lukea hakijan eduksi.
Teksti: Saana Kääriäinen