Kriisinhallintakeskuksen (CMC Finland) koulutukselle on myönnetty ISO 9001 -laatusertifikaatti maaliskuussa 2020. Sertifikaatti kattaa koulutuksen järjestämisen, laadunhallinnan ja kehittämisen sekä oppimiseen liittyvät toiminnot. Koulutus on yksi CMC:n lakisääteisistä ydintehtävistä – sen avulla varmistetaan, että Suomesta löytyy osaavia asiantuntijoita kansainvälisiin operaatioihin.
CMC:n johtaja Kirsi Henriksson pitää sertifiointia hyvänä väliaskeleena. Yhtenäisten kriteerien täyttämisellä saadaan lisävarmuus sille, että ollaan oikealla tiellä.
– CMC:n alkuvaiheissa oli keskityttävä perustan luomiseen ja uuden ideointiin. Nyt olemme saavuttaneet vakiintuneen aseman siviilikriisinhallinnan alalla kansallisesti ja kansainvälisesti. Toimintaympäristö muuttuu kuitenkin kaiken aikaa haastavammaksi, ja CMC:n on elettävä ajassa.
– ISO 9001 -sertifiointi ei ole pelkkä kertasuoritus. Se on yksi tapa sitoutua jatkuvaan kehittämiseen, Henriksson visioi.
Myös CMC:n Tutkimus-, kehittämis- ja tilannekuvayksikön johtava asiantuntija Jyrki Ruohomäki näkee sertifioinnin nimenomaan kehittämisen työkaluna. CMC on osana niin sanottua kompaktisitoumusta sitoutunut koulutuksensa laadulliseen kehittämiseen.
– CMC on sertifikaatilla ja siihen liittyvällä kehittämistyöllä siviilikriisinhallinnan koulutuksen edelläkävijä eurooppalaisittain. Haluamme kannustaa esimerkillämme muita toimijoita samaan, Ruohomäki toteaa.
CMC:n koulutuksen suunnittelulle ja toteutukselle on luotu määrämuotoinen malli; toimintavaiheet toistuvat joka kerta samalla tavalla ja ne dokumentoidaan huolella. Tämä koskee esimerkiksi suunnittelukokousten pöytäkirjoja ja arviointiasiakirjoja.
– Koulutuksemme täyttää tarkat kriteerit. ISO9001 -standardi antaa meille paremmat mahdollisuudet myös koulutusvientiin, selventää CMC:n Koulutuspäällikkö Kinga Dévényi.
Dévényin mukaan CMC kouluttajajoukko vaihtuu aika ajoin, johtuen muun muassa kansainvälisistä tehtävistä ja urakierrosta. ISO 9001 -standardi varmistaa siinäkin tapauksessa tasalaadun ja mahdollisimman katkeamattoman tiedonkulun.
Yhtenä pontimena CMC:n laatutyölle on ollut Kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan osaamiskeskus: yhteistyöverkosto, johon kuuluvat CMC:n lisäksi Poliisiammattikorkeakoulu (Polamk), Raja- ja merivartiokoulu (RMVK) sekä Puolustusvoimien kansainvälinen keskus FINCENT. Jo aiemmin sertifikaatin saavuttanut FINCENT on tarjonnut CMC:lle asiantuntija-apua ja toiminut referenssiorganisaationa.